Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Posjete šefova diplomatija Mađarske, Hrvatske, Poljske i Rumunije: Znak podrške za politiku otvorenih vrata

Posjete šefova diplomatija Mađarske, Hrvatske, Poljske i Rumunije: Znak podrške za politiku otvorenih vrata

Danas u Crnu Goru dolaze ministri vanjskih poslova Mađarske, Hrvatske, Poljske i Rumunije – Peter Sijatro, Vesna Pusić, Gžegož Šetina i Bogdan Auresku kako bi pružili podršku našoj državi u očekivanju poziva za članstvo u NATO. Ambasadori tih država u Crnoj Gori kažu za Pobjedu da je ova posjeta važna, pri čemu ocjenjuju da će naši napori biti nagrađeni dobijanjem pozivnice do kraja godine.
Posjete šefova diplomatija Mađarske, Hrvatske, Poljske i Rumunije: Znak podrške za politiku otvorenih vrata
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša izjavio je za Pobjedu da je posjeta ministara znak da će NATO u budućnosti podržavati politiku otvorenih vrata. - Ovo je nova faza i znak da ove države zaista daju podršku Crnoj Gori za članstvo u Alijansi – rekao je ambasador Mađarske, koja je naša kontakt ambasada za NATO od ove godine. On smatra da „države na Zapadnom Balkanu koje rade domaće zadatke na kraju imaju velike mogućnosti da u evroatlantskoj integraciji veoma vidljivo da napreduju“.

Ambasadorka Hrvatske Ivana Sutlić-Perić kaže da hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić „ne donosi noviju vijest od dobrih vibracija koje je izrekla na konferenciji To Be Secure prošlog mjeseca, a koje je ponovila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na sastanku Procesa Brdo- Brioni“. Želja vrha vlasti u Hrvatskoj je podržati što sigurniji ulazak Crne Gore u članstvo NATO-a pred kraj ove godine – poručila je hrvatska ambasadorka. Ona je dodala da će ovakvih sastanaka biti i u narednom periodu, te da je njihova svrha odgovoriti na eventualna dvoumljenja oko ulaska Crne Gore u NATO i potvrditi  jednoglasnu ocjenu svih susjeda. Svi zajedno smatramo da je Crna Gora spremna za punopravno članstvo – naglasila je Sutlić Perić.

Novoimenovana ambasadorka Poljske Irena Tatažinjska kazala je u izjavi za Pobjedu da je ovo važan signal podrške njene države evroatlantskim aspiracijama Crne Gore. - Prije svega, ovo je prva zvanična posjeta poljskog ministra vanjskih poslova Gžegoža Šetine Crnoj Gori. Ministar Šetina dolazi u važnom trenutku za Crnu Goru iz ugla njene bezbjednosti i prosperiteta, dok država očekuje pozitivnu ocjenu svojih napora na putu ka članstvu u NATO i poziv za Alijansu – kaže Tatažinjska koja je stupila na dužnost ambasadora prije dva dana. Ona ističe da je Poljska jedan od najboljih primjera prednosti koje proističu iz članstva u Alijansi. Naša ključna poruka je da napori i reforme na putu ka punopravnom članstvu u NATO, kojem je Crna Gora toliko posvećena, budu pozdravljeni I trebalo bi da se nastave zbog stabilnosti Crne Gore i ekonomskog prosperiteta. To je korisno za cijeli region i za Alijansu. Ovo je proces za koji je potrebna široka saradnja I angažovanje, ne samo Vlade, već i čitavog društva. Uspjeh Poljske je najbolji primjer u ovom slučaju – poručila je Tatažinjska i dodala da posjeta ima ekonomski aspekt, jer dolazi i grupa poljskih investitora koji su zainteresovani za saradnju sa Crnom Gorom.

Ambasador Rumunije Ferdinand Nagi rekao je da je dolazak ministara zemalja članica NATO-a prilika da doprinesu javnoj kampanji, kako bi građani Crne Gore, na osnovu njihovih iskustava, razumjeli veliki značaj članstva u Savezu. On je naglasio da je NATO politika otvorenih vrata zasnovana na pojedinačnim zaslugama svakog aspiranta. I dalje ima još posla, posebno u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, povećanje javne podrške. Nadam se da će ti napori popraviti rezultate do kraja godine. Preporučio bih da se napori nastave u pravom smjeru, tako da ocjena bude zasnovana na njima. Veoma sam uvjeren da će odluka biti pozitivna – poručio je ambasador Nagi.

Portal Analitika