Kultura

DUBROVNIK: Premijera "Elementarnih čestica" uz mnogo policije i bez incidenata

Predstava "Elementarne čestice" premijerno je izvedena sinoć na tvrđavi Lovrijenac u Dubrovniku, uz policijsko osiguranje, prenosi Index.
DUBROVNIK: Premijera "Elementarnih čestica" uz mnogo policije i bez incidenata
Portal AnalitikaIzvor

Drama koja obiluje scenama nasilja, golotinje i seksualnim konotacijama došla je u fokus javnosti kada je sigurnosnu procjenu rizika izvođenja, zbog stavova autora istoimenog romana, Mišela Uelbeka prema muslimanima i islamu, zatražio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. MUP je utvrdio postojanje rizika, a za sva okupljanja glumaca određeno je policijsko osiguranje. I gledaoci su u ponedjeljak uveče pri ulasku u tvrđavu Lovrijenac pregledani, a brojne policijske snage nadgledale su i pozornicu i gledalište.

- To je predstava koja ostavlja gorak ukus nama, zapadnim intelektualcima, ako se tako smijemo nazvati. Kao i puno puta dosad u predstavama koje režira Ivica Buljan, ona postavlja ključno pitanje: zašto. Sumnja se u sve ono što je do sada izrečeno, napisano i komponovano, ali s tipičnom Buljanovskom agresijom, surovošću i brutalnošću s kojom čovjek može da se saglasi ili ne - rekao je ministar kulture Hrvatske Berislav Šipuš.

- Redatelj je glumce stavio pred uistinu nemoguće zahtjeve, ali su to hrabro iznijeli i mislim da nismo nikako promašili i da su puno dobili svi zajedno - i Dubrovačke ljetne igre, i umjetnost - rekao je on.

Na pitanje novinara zbog kontroverzi oko održavanja predstave, kazao je da za njih jednostavno "nije bilo mjesta".

- Ni u jednom segmentu predstave se nije moglo čuti ono o čemu se govorilo. U predstavi je riječ o razumijevanju, shvatanju, slušanju jedni drugih i, naravno, ljubavi - zaključio je Šipuš.

Roman "Elementarne čestice" kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Mišela Uelbeka objavljen je 1998. godine i postavljen na scene u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španiju, a sada i Hrvatsku. Roman je pisan sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju istorije i potpunoj dekadenciji savremenog društva.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika