Kultura

"Biserna obala" Dušana Kasalice u zvaničnoj selekciji Sarajevo Film Festivala

Film mladog crnogorskog reditelja Dušana Kasalice "Biserna obala" jedan je od deset kratkometražnih ostvarenja koji će ove godine biti prikazani u zvaničnoj selekciji XXI Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 14. do 22. avgusta.
"Biserna obala" Dušana Kasalice u zvaničnoj selekciji Sarajevo Film Festivala
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz podgoričke Cut-Up Production, biće to ujedno svjetska premijera 24-minutnog filma snimanog prošle godine u Čanju.

- Riječ je o filmu čija se radnja odigrava u dječjem kampu za regulisanje težine. Kamp se nalazi u primorskom ruiniranom odmaralištu, daleko od većeg grada, koji vodi čovjek poznat kao Trener. U usporenoj atmosferi završetka ljeta, upoznajemo omanju grupu različitih karaktera koji u ovom mikrokosmosu imaju različite motive, želje i interesovanja - ističe se iz te kuće.

Glavnu ulogu tumači Stefan Bošković, a uz njega igraju Nikolina Bogdanović i Marija Backović, kao i djeca Dina Nikolić, Novak Nikolić, Miloš Kandić, Ana Savović, Jelena Milošević, Mia Vujović, Maša Kandić, Dragoljub Prelević, Danilo Otašević, Dušan Vučelić, Luka Mandić, Andrej Vasiljević i Ajla Hodžić, koja su prvi put na filmu.

"Biserna obala" projekat je kuće Cut-Up, a producentkinja je Jelena Mišeljić. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografiju i kostim potpisuje Natalija Vujošević u saradnji sa Draganom Baćović, a mMontažerka je Nataša Pantić.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture.

Selektorica takmičarskog programa za kratki film, Elma Tataragić, u svom obrazloženju pod naslovom "10 veličanstvenih" istakla je da će sarajevska publika biti u prilici da pogleda tri svjetske, jednu međunarodnu i šest regionalnih premijera.

- Kategorija kratkog filma na Sarajevo Film Festivalu nastala je kao pokušaj da se pruži što obuhvatniji pregled produkcije filmova mlađe generacije, ali i da se na taj način stimuliše i promovira kreativnost mladih filmskih profesionalaca u regiji. Ovogodišnji Takmičarski program u kategoriji kratkog filma donosi deset naslova mladih autora regije. Selekciju smo radili vrlo predano, posebno s obzirom na činjenicu da smo imali 350 naslova na uvid, od kojih je dobra trećina bila iznad prosječnog nivoa - istakla je ona.

Prvo prikazivanje imaće i filmovi "Kalo" Nermina Hamzagića iz Bosne i Hercegovine, i "Slučajan čin milosrđa" rumunskog reditelja Andreja Gružničkog, a međunarodnu "Sve je više stvari koje dolaze" Jelene Gavrilović iz Srbije. Region će prvi put vidjeti ostvarenja "Otac" Davita Pirtshalava iz Gruzije, "Prevodilac" Emrea Kajiša iz Turske, "Ramona" Andreja Kretuleskua iz Rumunije, "Riči" Gabora Horhera iz Mađarske, "Utorak" Zije Demirel u tursko-francuskoj koprodukciji, i "Zevs" Pavela Vesnakova iz Bugarske.

Iz Cut-Up Production s ponosom ističu da su takođe producenti filma "Zakloni" Ivana Salatića koji je prošlogodišnji pobjednik ove selekcije.

2107biserna
Portal Analitika