Abiznis

USSCG: Stanje u Opštini Kolašin neodrživo

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković i zamjenik generalnog sekretara Zvonko Pavićević posjetili su danas zaposlene u opštini Kolašin i obavili razgovor sa štrajkačkim odborom i štrajkačima, koji su sredinom juna počeli štrajkačke aktivnosti, a od juče ih radikalizovali stupajući u štrajk glađu.
USSCG: Stanje u Opštini Kolašin neodrživo
Portal AnalitikaIzvor

"Kao i prilikom ranije posjete štrajkačima, USSCG je još jednom konstatovala neodrživost aktuelnog stanja u Opštini Kolašin i izrazila zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze naše kolege i koleginice, a posebno zbog nezavidne ekonomske situacije prouzrokovane devetomjesečnim neprimanjem zarada što je njih i članove njihovih porodica dovelo na ivicu egzistencije. Podržavajući opravdanost štrajačkih aktivnosti i štrajkačkih zahtjeva, USSCG je i ovoga puta istakla da nije pobornik štrajka glađu kao metode za ostvarenje prava iz radnog odnosa, smatrajući da je psiho-fizičko zdravlje naših kolega i koleginica prioritet", navedeno je u saopštenju USSCG.

Za vrijeme posjete štrajkačima, upriličen je i sastanak predstavnika USSCG sa predsjednicom Opštine Kolašin Željkom Vuksanović i sekretarom za finansije u Opštini Kolašin.

"Kao jedno od mogućih, prelaznih rješenja, USSCG je kako štrajkačima, tako i predsjednici Opštine predložila da se zaposlenima zbog blokade računa Opštine, preko računa reprezentativnih nacionalnih sindikalnih centrala, od strane lokalne uprave isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750,oo eura, koja sredstva bi od strane zaposlenih bila vraćena onog trenutka kada otpočne realizacija isplate zaostalih zarada. U slučaju prihvatanja ovog, do konačnog rješavanja problema, kompromisnog predloga predloženo je da se, najdalje do 1. septembra tekuće godine, a odmah nakon isplate jednokratne novčane pomoći, obustave štrajkačke aktivnosti, i prvenstveno, okonča štrajk glađu dijela zaposlenih. Posebno je naglašena potreba ulaganja dodatnih napora od strane lokalne uprave i sindikata prema Vladi i Ministarstvu finansija kako bi se, u što je moguće kraćem roku, prevazišlo ovakvo stanje u Opštini Kolašin. Međutim, štrajkački odbor nije prihvatio ovako predloženi, kompromisni predlog, ponuđen od strane predstavnika USSCG, ostajući pri istaknutom zahtjevu da se sve zaostale zarade isplate odjednom. Na samom sastanku je, takođe, zaključeno da će se buduće aktivnosti na prevazilaženju problema zaposlenih u lokalnoj upravi Kolašin dogovoriti na nivou dvije sindikalne centrale, nakon sastanka kojeg će sa štrajkačkim odborom sjutra imati predstavnici Saveza sindikata Crne Gore“, ističe se u saopštenju.

Portal Analitika