Abiznis

EPCG: Potrošnja struje kao u zimskim mjesecima

Potrošnja električne energije proteklih dana obara dnevne rekorde u posljednjih deset godina, pa je prvih 20 dana jula potrošnja struje veća za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).
EPCG: Potrošnja struje kao u zimskim mjesecima
Portal AnalitikaIzvor

Iz EPCG su saopštili da je juče ostvarena rekordna julska potrošnja od skoro 9.000.000 kilovata na sat i to je po prvi put da se potrošnja u ljetnjim izjednačila sa potrošnjom u zimskim mjesecima.

"Razlog rekordnih potrošnji su visoke, a tropske temperature prouzrokovane toplim talasom koji je zahvatio ne samo Crnu Goru već i čitav region. Prosječna temperatura u julu je, do sada, za oko pet stepeni Celzijusa veća od prosječne temperature za isti period prošle godine", naveli su iz EPCG.

Najviše energije troši se u Podgorici, oko 3.000.000 kilovata sati dnevno, što je na nivou dnevne potrošnje u zimskim mjesecima.

"Međutim, primorski region juče je generisao skoro polovinu ukupne potrošnje električne energije u Crnoj Gori i ostvario rekordnu dnevnu potrošnju od skoro 4.000.000 kilovata na sta, što je najveća dnevna potrošnja u julu od kada se zvanično vodi evidencija o potrošnji", ističu u EPCG.

Ipak, iako je povećana potrošnja elelektrične energije u čitavom regionu dovela do iznenadnog i neplaniranog rasta cijena na tržištu, EPCG se trudi da kvalitetnim upravljanjem rasploživim proizvodnim kapacitetima i adekvatnim uvozom nedostajućih količina energije i da na optimalan način obezbijedi potrošačima stabilno, kvalitetno i redovno napajanje.

Portal Analitika