Politika

POPOVIĆ: Radnička klasa postaje raritet u Crnoj Gori

Neznanje, bezakonje ili visoki stepen korupcije u postupcima privatizacije, posebno velikih privrednih kolektiva, zbog čega trpe svi građani Crne Gore, mora biti motiv za insistiranje na zahtjevu da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju i moraju postati dio pravnog poretka Crne Gore, saopštila je potpredsjednica Demokratske Crne Gore - Demokrate Zdenka Popović.
POPOVIĆ: Radnička klasa postaje raritet u Crnoj Gori
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„U žiži javnosti je ovih dana agonija nešto više od 150 radnika u najstarijem privrednom kolektivu Duvanskom kombinatu Podgorica. Kolektiv koji je imao odličnu sirovinsku bazu, obučenu radnu snagu, brend i obezbijeđeno tržište, zbog propalog plana reorganizacije nalazi se u programiranom stečaju i vrlo vjerovatno da to vodi  u likvidaciju zbog višemilionskih dugova i nemogućnosti otplate istih“, rekla je Popović.

Prema njenim riječima, svi privredni kolektivi privatizovani su po istom scenariju.

„Dozvoliti gomilanje obaveza prema državi kroz poreski dug, neplaćanje obaveza prema dobavljačima i neispunjavanje obaveza prema radnicima kroz nepovezivanje radnog staza i neisplaćivanje zarada i otpremnina“, istakla je Popović.                                       

Kako ocjenjuje, očekivanja radnika koji su se prijavili za dobrovoljno napuštanje fabrike i prijevremeno penzionisanje će biti uzaludno,  pa će i oni, kako kaže, dijeliti sudbinu gotovo cijele radničke klase koja postaje raritet u Crnoj Gori.  

Potpredsjednica Demokrata kaže da radnicima DKP moraju biti isplaćene dvije mjesečne rate koje im duguju, jer je kompanija radila i proizvodila cigarete inostranih brendova koje su oslobođene akciza i PDV-a, a prodavale su se na drugim tržištima.

Prema riječima Popović, radnici takođe očekuju i povezivanje radnog staža od 2012 godine, bez čega je nemoguće ostvariti pravo na penziju i isplatu otpremnina.

„Poslije svega nameće se logično pitanje: Da li je postojala namjera da se ovaj nekada uzorni kolektiv dovede do likvidacije kako bi se jedinom ponuđaču dao u bescijenje i na najlakši način oslobodio obaveza prema radnicima, državi i lokalnoj samoupravi“, istakla je Popović i dodala kako na takvu pomisao navodi činjenica što jedinom ponuđaču poslije višemjesečnih pregovora ne odgovara procijenjena vrijednost imovine DKP-a, lokacija na kojoj je trebala da se gradi fabrika i nije zainteresovan za brend DKP-a.  

Portal Analitika