Abiznis

KRŠENJE ZAKONA: Četiri opštine ne objavljuju podatke o građevinskim dozvolama

Četiri crnogorske lokalne saMouprave Andrijevica, Bar, Rožaje i Danilovgrad, tokom prošle godine nijesu na svojim internet sajtovima objavljivale podatke vezane za izdavanje građevinskih dozvola i urbanističko tehničkih uslova. Shodno propisima iz 2013. godine, ove opštine krše zakon koji predviđa kazne u iznosu od 2.000 do 40.000 eura, za neobjavljivanje podataka.
KRŠENJE ZAKONA: Četiri opštine ne objavljuju podatke o građevinskim dozvolama
Portal AnalitikaIzvor

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma su ipak zadovoljni budući da je na tom planu značajno popravljeno stanje.

„ Zaključno sa decembrom 2014.godine, nakon održanih radionica organi lokalne uprave, kojI su objavljivali podatke tabelarno, počeli su da objavljuju skenirane podatke. Od ukupno dvadeset i jedne opštine, sedamnaest uredno skenira i ažurira svoje podatke i kao takve objavljuje na sajtu. Četiri lokalne uprave još uvijek ne objavljuju svoje podatke na sajtu, a to su: Andrijevica, Bar, Rožaje i Danilovgrad. Aktivnosti oko uređenja sajta i ažuriranja podataka i kod ovih opština su u toku. Takođe, na ovim radionicama je, od strane predstavnika lokalnih uprava, potekla inciijativa da se na nivou Crne Gore donese akt kojim bi se unificirala forma i sadržina internet stranica lokalnih uprava, odnosno onog dijela koji uređuje transparentnost u oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata“, navodi se u izvještajuMinistarstva.

dozvoleokVeliki broj organa lokalnih uprava koji obavljaju poslove iz oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata, zbog tehničkih ili drugih razloga, nije pristupio punoj informisanosti javnosti o ovim poslovima.

„Dostavljeni podaci, u skladu sa zaključkom sa prve radionice organizovane u cilju promovisanja odredbi iz Zakona o javnosti održane u aprilu 2013.godine, ukazali su na nepoštovanje navedenih zakonskih odredbi. Zakonska rješenja, od jula 2013.godine, predvidjela su kazne u iznosu od 2.000 do 40.000  eura, za neobjavljivanje podataka, što je rezultiralo pojačanim aktivnostima lokalnih uprava na izradi internet stranica i njihovim ažuriranjem. Imajući u vidu da su aktivnosti oko uređenja sajta i ažuriranja podataka i kod ostale četiri opštine u toku, realno je za očekivati da će u narednom periodu princip „javnosti“ biti ispoštovan kod svih lokalnih uprava“, zaključuje se u izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika