Zanimljivosti

Pet savjeta kako da se čuvate od klima uređaja

Razlika između spoljašnje temperature i temperature u klimatizovanoj prostoriji ne bi smjela da bude veća od 10 stepeni, ali to pravilo tokom tropskih dana ne važi
Pet savjeta kako da se čuvate od klima uređaja
Portal AnalitikaIzvor

Podesite klimu na maksimalno 25 stepeni

- Mnogi će se buniti što sam ovo izgovorila, ali hajde da budemo realni - ako je temperatura vazduha 39 stepeni, ne možete klimu da uključite na 29, jer će vam i dalje biti vruće. Da bismo se rashladili u stanu, potrebno je podesiti klima-uređaj na maksimalno 25 stepeni - kaže dr Macura.

Adaptirajte se prije ulaska i izlaska

 Ona napominje da je zato potrebno malo više pažnje obratiti na ulazak u rashlađenu prostoriju i na izlazak iz nje, jer nagla promjena temperature može da dovede do prehlade, kijavice, zapaljenja grla i bronhija.
 

- U oba slučaja potrebno je malo se prilagoditi temperaturi. Znači, ako dolazite spolja, zastanite na nekoliko minuta u hlad ispred zgrade, na stepenište ili hodnik. Ako izlazite iz klimatizovane prostorije na vrelinu, ugasite klimu desetak minuta prije nego što zakoračite napolje ili pređite u sobu u kojoj je manje hladno, pa tek onda izađite na sunce. Posebno je opasno da oznojeni ulazite u hladan stan. Zato prvo zastanite i odmorite se - savjetuje Macura i dodaje da se ovi savjeti posebno odnose na starije ljude, trudnice, hronične bolesnike i malu djecu.

Klima ne smije da duva direktno u vas

Ona ističe da klima-uređaj nikako ne smije da duva direktno u onoga ko sedi u sobi, jer može da izazove facijalnu paralizu, a da posebno ne bi smjela da duva u djecu, jer mogu da dobiju upalu uha.

- Bebe su najosjetljivije na klimu, jer još nemaju razvijen termoregulacioni sistem, pa ih treba držati u prostoriji u kojoj je bar 27 stepeni - savjetuje Macura.

Ne spavajte cijelu noć pod klimom

Takođe, ne bi trebalo da spavamo pored uključene klime, najbolje je da je podesimo da se ugasi kada zaspimo. Noću je malo prijatnije i napolju, a ako nam klima radi cijelog dana i cijele noći, organizam se adaptira na hladnoću.

Vodite računa o onima kojima klima škodi

Klima može da prouzrokuje bol u mišićima, zglobovima, vratu. Osobama koje su preživjele moždani udar ne savjetuje se da budu direktno izloženi radu klima-uređaja, već da borave u drugoj prostoriji dok se temperatura u cijelom stanu ne ujednači, da ne bi došlo do negativnog uticaja na krvne sudove. Klima nepovoljno utiče i na osobe koje imaju probleme sa sinusima.

izvor: Blic.rs

Portal Analitika