Svijet

Mogerini: Referendum u RS ekstremno problematičan

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini saopštila je da bi održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS) izazvalo teške komplikacije za evropske integracije Bosne i Hercegovine (BiH).
Mogerini: Referendum u RS ekstremno problematičan
Portal AnalitikaIzvor

“Referendum bi bio ekstremno problematičan”, rekla je Mogerini novinarima danas, nakon sastanka šefova diplomatija država članica EU u Briselu.

Kako prenosi Tanjug, ona je kazala da su svih 28 ministara izrazili zabrinutost zbog namjere predsjednika RS, Milorada Dodika da organizuje referendum o nadležnosti državnog pravosuđa BiH u tom entitetu.

“Primjećujem da datum referenduma još nije određen, što daje prostor da se preispita ideja da se on održi”, rekla je Mogerini.

Ideju o referendumu prije nje su, kako se navodi, kritikovali šef diplomatije Slovačke, Miroslav Lajčak i hrvatska ministarka spoljnih poslova, Vesna Pusić.

Lajčak je rekao da je referendum neprihvatljiv iz pravnih i moralnih razloga, dok je Pusić kazala da bi njegovo održavanje predstavljalo kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić je, prilikom nedavnog susreta sa Dodikom, zamolio predsjednika RS da preispita plan o sprovođenju referenduma.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore oproširenju, Johanes Han je prošle godine kritikovao ideju o referendumu, a ambasadori zapadnih država su je takođe osudili.

Portal Analitika