Društvo

Povećati svijest poslodavaca o zapošljavanju OSI

Neophodno je uložiti još dosta napora da se poveća svijest poslodavaca u cilju poštovanja zakona, kako bi umjesto uplaćivanja sredstava u Fond više koristili subvencije koje su im na raspolaganju i zapošljavali ta lica, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.
Povećati svijest poslodavaca o zapošljavanju OSI
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva su takođ naveli da je važno napomenuti da je u toku izrada Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u junu dalo na javnu raspravu Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama i uputilo javni poziv građanima, i svim ostalima zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u javnu raspravu.

"Osim toga, treba istaći i da postojeći Zakon prepoznaje više od 20 oblasti od javnog interesa, ostavljajući ovu listu otvorenom u skladu sa dobrom uporednom praksom. Vlada se obavezuje da na prijedlog Savjeta za saradnju Vlade i NVO, na isteku tekuće godine za narednu godinu, posebnim aktom utvrdi prioritetne oblasti od javnog interesa i visinu sredstava za finansiranje projekata i programa iz ovih oblasti. Zakon takođe pruža i mogućnost finansiranja programa, to jest dugoročnih planova aktivnosti organizacije. Ukoliko su NVO nezadovoljne načinom na koji se sprovodi ovaj Zakon neophodno bi bilo da aktivnosti usmjere u tom pravcu, jer kao što se vidi i sada postoje odgovarajući zakonski uslovi za zadovoljavanje njihovih potreba", piše u saopštenju.

Portal Analitika