Društvo

Ministarstvo pravde pojasnilo proceduru vezano za izručenja

Povodom interesovanja medija o proceduri međunarodne pravne pomoći kad je riječ o izručenjima, Ministarstvo pravde obavještava javnost da je shodno relevantnim konvencijama Savjeta Evrope i nacionalnom zakonodavstvu u ovoj oblasti Ministarstvo pravde svake države centralni organ komunikacije između pravosudnih organa državā.
Ministarstvo pravde pojasnilo proceduru vezano za izručenja
Portal AnalitikaIzvor

U skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. godine i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno važećim bilateralnim ugovorom o izručenju, država molilja ima mogućnost da Crnoj Gori podnese zahtjev za izručenje lica za kojim postoji raspisana međunarodna potjernica, a nalazi se na teritoriji naše zemlje.

Molba za izručenje sa pratećom dokumentacijom podnosi se Ministarstvu pravde zamoljene države, kao centralnom organu komunikacije, a ista se dostavlja nadležnom sudu koji u odgovarajućem postupku rješenjem utvrđuje da li su zadovoljeni zakonski uslovi za izručenje.

Nakon što nadležni sud donese rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje, Ministarstvo pravde isto dostavlja državi molilji.

Ministarstvo pravde do ovog trenutka nije zaprimilo bilo kakav zahtjev koji se odnosi na izručenje Borislava Đukića, koji je uhapšen u Crnoj Gori po potjernici Interpola Hrvatska.

Portal Analitika