Društvo

Zakon ne štiti imena i ličnosti koje simbolizuju Crnu Goru

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije krajem juna uručio je haškom optuženiku Vojislavu Šešelju „visoki orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog lovćenskog tajnovidca“, a vijest je u Crnoj Gori prošla skoro nezapaženo. Prećutali su je i vlast i opozicija, jer im očigledno, i jednima i drugima, mitropolit SPC u Crnoj Gori po potrebi služi. Vijest, zanimljivo, nije probudila ni crnogorske intelektualce, kamoli institucije kulture, piše Pobjeda.
Zakon ne štiti imena i ličnosti koje simbolizuju Crnu Goru
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na još jednu brutalnu zloupotrebu Crne Gore, u konkretnom slučaju imena crnogorskog velikana, vladike i vladara, velikog pjesnika, među rijetkima oglasio se potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić poručivši, između ostalog, da će tužiti Radovića.

Ubrzo se, međutim, ispostavilo da od tužbe neće biti ništa.

„Nažalost, Zakon o zaštiti kulturnih dobara ne štiti imena i ličnosti koje simbolizuju Crnu Goru, kao što je upravo Njegoš. Zato se ne može ustati tužbom protiv zloupotrebe njegovog djela i lika, čak i u svrhu veličanja zločina i zločinaca kao što je slučaj u pitanju dodjele ordena koji nosi Njegoševo ime Šešelju. U ovom slučaju naš Zakon je s ruke promoterima ideje krvi i tla u sveštenim mantijama“, pojasnio je za Pobjedu Vučinić.

Iz Ministarstva kulture se tim povodom nijesu oglašavali.

Amfilohije je u međuvremenu nastavio sa dijeljenjem odličja, raznim povodima i raznim likovima.

Publicista Rajko Cerović smatra da samo crnogorska vlast, kada je riječ o crkvenim pitanjima, može dozvoliti ismijavanje i karikiranje svih crnogorskih vrijednosti.

„Odavno su trezveni i dovoljno pismeni ljudi, ne samo u Crnoj Gori, prestali da gledaju Amfilohijeve izjave kao djelo dovoljno ozbiljne i dovoljno odgovorne osobe. Sve te njegove eskapade: od guslanja na Palama, slavljenja ratnih zločinaca iz najnovijih jugoslovenskih ratova, proglašenja koljača Mace za sveca, dodjele navodnog priznanja sa njegoševskim likom suludom Šešelju, ili pokušajima proglašenja Njegoša za sveca govore o obrazovnom, ali i moralnom profilu osobe koja je odavno prestala da se rukovodi kako razumom tako i građanskom pristojnošću koja bi mu kao mitropolitu sljedovala“, naglašava Cerović.

On podsjeća i na limenu crkvu na Rumiji, koja godinama stoji na vrhu te planine.

„Samo, kad je o crkvenim pitanjima riječ, crnogorska nesposobna vlast može dozvoljavati srpskom mitropolitu ismijavanje i karikiranje svih crnogorskih vrijednosti. Kako bijedno i inferiorno zvuče izjave DPS-a da Crnoj Gori trebajedna crkva. Ozbiljno“, upitao je Cerović.

A Amfilohije Radović, u međuvremenu, sa balkanske, prešao je ordenjem na ,,širu“ međunarodnu scenu. Početkom jula uručio je Orden Svetog Petra Cetinjskog ruskom glumcu i reditelju Nikolaju Petroviču Burljajevu. Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve odlikovao ga je za nemjerljiv doprinos afirmaciji i očuvanju sveslovenske kulture i svjedočenje hrišćanske istine i ljubavi prema srpskom i sveslovenskom rodu. Sudeći prema izjavi Burljajeva, nakon što je primio odličje koje nosi ime još jednog velikana crnogorske istorije, glumac je ,,sabrat" Amfilohijev. Mediji su prenijeli njegovu žalopojku o ugroženom srpstvu, kletvu za sve one vladare koji podijeliše Srbe, ali i okrenuše leđa Rusiji.

Predsjednik Crnogorskog PEN centra Mladen Lompar nada se da ,,šakačke“ dijeljenje ordenja možda predskazuje skori kraj Amfilohijeve „vladavine" u Crnoj Gori.

„Poznata je priča da su monarsi pred kraj vladanja kovali i dijelili najviše medalja. Da ne prorokujem, činjenica je da ovih dana pljušte medalje i zlatnici, učlanjuju se u svece razne mace i tajnovidci, smišljaju im se na brzinu čudotvorstva i legende i podmićuje narodna odlučnost da ostatak svoje časne bijede vežu za fluidnu snagu vjere. I dok određene državne, staleške i boračke organizacije to rade kampanjski, uz određene praznike i jubileje, Srpska pravoslavna crkva ne posustaje, niti bira svetkovine. Ni za učlanjenje u svoje svece, niti za uručivanje njihovih odlikovanja. Država ne reaguje na pompezni prkos srpskog mitropolita... Naprotiv, prelazi ćutke preko očiglednog i prkosnog djelovanja SPC u Crnoj Gori. Kao da se plaši ,,novih svetaca" ili odlikovanih ,,prsi"“, kaže Lompar.

Izvor: Pobjeda; foto: b92.net

Portal Analitika