Muzika

Novi album Dejvida Gilmora izlazi 18. septembra

Bivši gitarista legendarne britanske rok grupe „Pink flojd“, Dejvid Gilmor, izdaje četvrti solo album 18. septembra. "Rattle That Lock" biće njegovo prvo izdanje u posljednjih deset godina.
Novi album Dejvida Gilmora izlazi 18. septembra
Portal AnalitikaIzvor

Novi Gilmorov album izlazi i godinu dana poslije oproštajnog izdanja grupe „Pink flojd“ i imaće deset pjesama.

Za prvu numeru sa albuma Rattle That Lock, čuveni muzičar je koristio džingl francuske željeznice, koja se čuje na svim željezničkim stanicama u toj evropskoj zemlji. U pjesmi se pored džingla, čuju glasovi ljudi i zvuci vozova.

„Bio sam jednom na željezničkoj stanici na jugu Francuske. Čuo sam džingl i snimio ga na mobilni telefon“, rekao je 69-godišnji gitarista i dodao da je dobio autorizaciju za korišćenje muzike od autora džingla Mikaela Bumendila.

Gilmur je ranije rekao da će imati turneju po „najljepšim gradovima i pozorištima na svijetu“.

Turneja od osam koncerata počeće u areni u Puli, u Hrvatskoj, i nastaviće se na sličnim lokacijama u Oranžu (Francuskoj) i Veroni (Italija).

„Pink flojd“ je u novembru izdao oproštajni album The Endless River, koji je prvi studijski album benda posle 20 godina.

Album Dark Side iz 1973. godine jedne od najuspješnijih rok grupa u istoriji prodat je u više od 45 miliona primeraka.

Osnovan 1964. godine, bend je uvršten u sam vrh svjetske muzike zahvaljujući inovativnim stilovima, virtuoznosti, filozofskim temama i vizuelnim performansima na koncertima.

(RTS)

Portal Analitika