Abiznis

AUTOPUT: Vlada dala saglasnost za angažovanje 9 domaćih kompanija

Vlada je dala saglasnost za angažovanje devet domaćih podizvođača za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje pripremnih radova, duž cijele dionice Smokovac-Uvač-Mateševo auto-puta Bar-Boljare.
AUTOPUT: Vlada dala saglasnost za angažovanje 9 domaćih kompanija
Portal AnalitikaIzvor

Do sada su to ,,Geo max group“, ,,Inter project & Entasis“, ,,Institut Sigurnost“, ,,Geoprojekt“, ,,Hidrocop“, ,,Gratom L“, ,,Beton Montenegro“, ,,JAWEL Crna Gora“ iz Podgorice i ,,Ramel“ iz Nik- šića. Vode se pregovori sa još nekoliko velikih crngorskih izvođača, a jedan od njih je kako Pobjeda saznaje i kompanija Cijevna komerc. - Izvođač radova, kineska kompanija CRBC nastavlja pregovare i sa drugim domaćim podizvođačima, a tek se očekuje angažman velikih građevinskih preduzeća, nakon završetka Programa radova, kao ključnog dokumenta za praćenje realizacije ugovora. CRBC je, osim podizvođača, angažovao i druge domaće firme u svojstvu dobavljača (usluge špedicije, transporta, kupovina materijal i opreme), rekli su Pobjedi iz Ministarstva. Jedan od najznačajnijih segmenata realizacije projekta auto-puta Bar-Boljare (dionica Smokovac-Uvač-Mateševo) odnosi se na angažovanje domaćih podizvođača, koje u skladu sa podklauzulom 4.4 ugovora o projektovanju i izgradnji ne može biti manje od 30 odsto u odnosu na ukupnu vrijednost projekta, uz uslov da je obezbijeđena prethodna saglasnost investitora, odnosno Vlade na angažovanje.

 - Otvorena je mogućnost i za angažovanje dodatnih podizvođača iz okruženja, za koje Vlada takođe daje prethodnu saglasnost, ali čiji angažman se ne računa u obaveznih minimalnih 30 odsto, koji su rezervisani isključivo za domaće građevinare - kazali su iz Ministarstva. Kako su oni objasnili posebna pažnja je posveća angažovanju domaćih podizvođača kako bi se omogućio odgovarajući  transfer znanja i tehnologija u cilju unapređenja kvaliteta poslovanja domaćih kompanija, kao i sticanja odgovarajućeg iskustva i razvijanja odgovarajućih sposobnosti i vještina, koje će domaćim kompanijama omogućiti, prije svega opstanak na tržištu u uslovima sve oštrije konkurencije i sve teže predvidivih tržišnih kretanja, a zatim i dalje unapređenje poslovanja, rast i razvoj.

Portal Analitika