Društvo

Upravni sud odlučio - Duško Zarubica generalni sekretar SSCG

Upravni sud presudio je da je Duško Zarubica legitimni generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, nezvanično saznaje Pobjeda. Presudom je potvrđeno mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja čija je odluka da Zarubici pripada ta funkcija izazvala buru u ovoj radničkoj asocijaciji.
Upravni sud odlučio - Duško Zarubica generalni sekretar SSCG
Portal AnalitikaIzvor

Presudom Upravnog suda stavljena je tačka na nesporazume vezane za izbor generalnog sekretara ove radničke asocijacije i stvorena mogućnost da konačno Savez sindikata počne sa redovnim aktivnostima.

Novoupisani generalni sekretar Zarubica do sada nije mogao da uđe u prostorije SSCG, kao ni predstavnici njegovih granskih sindikata. Grupa koja stoji iza doskorašnjeg čelnika Sindikata Marka Nikčevića smatrala je odluke vanrednog kongresa nevažecim, ali je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević odbila njihov zahtjev da on bude upisan za generalnog sekratara.

-Promjena upisa, odnosno brisanje sindikalnog prestavnika Marka Nikčevića i upis Duška Zarubice kao generalnog sekratara Saveza sindikata Crne Gore u Registar sindikalnih organizacija, urađena je legalno i zakonito – bili su kategorični iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ministarstvo je Zarubicu upisalo po zahtjevu Dragana Mijanovića, predsjedavajuceg Vanrednim kongresom Saveza Sindikata Crne Gore koji je održan 23. decembra prošle godine.

Ministarstvo je, kako su ranije saopštili, samo postupilo po odlukama Kongresa i nije se miješalo u rad sindikanih organizacja i slobodne izbore sindikalnih predstavnika.

Prilikom donošenja rješenja Ministarstvo se nije upuštalo u djelatnosti SSCG i nije pribjegavalo bilo kakvoj intervenciji koja bi imala za cilj miješanje u izbor sindikalnog predstavnika.

Iz Ministarstva tvrde da je rješenje donijeto na osnovu odluke Kongresa koji je zakazan od 13 granskih sindikata od 23 koliko ih ukupno ima. Kako se objašnjava granski sindikati su po statutu SSCG konstiutenti ove radnicke asocijacije.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika