Politika

DANILOVIĆ: Očigledno je da vodimo različite politike u opoziciji

Funkcioner Demosa Goran Danilović izjavio je u intervjuu Pobjedi da proteste Demokratskog fronta, najavljene za 27. septembar, ne vidi kao preduslove za stabilan politički sistem u Crnoj Gori.
DANILOVIĆ: Očigledno je da vodimo različite politike u opoziciji
Portal AnalitikaIzvor

- Ne može se protestima natjerati opozicija na međusobnu ljubav, ali ako nam je zajednički interes da se borimo za dostojanstvo, onda treba pokazati širinu – rekao je on.

Danilović, koji je nezavisni poslanik u Skupštini, ocjenjuje da je politička situacija u našoj državi komplikovana i da parlamentarna većina definitivno nema legitimitet.

- U ovom trenutku nije jasno koga predstavljaju ministri u Vladi. Da li su oni izraz koalicione volje, parlamentarne većine koja postoji na papiru ili je to u međuvremenu većina koja ad hoc traži i obezbjeđuje podršku u parlamentu – ocjenjuje sagovornik Pobjede.

Demokratski front odredio je datum protesta za 27. septembar na kojima očekuje da im se pridružiti ostatak opozicije. Upitan da li je moguće da se opozicija ujedini zbog protesta, s obzirom na česta prepucavanja, Danilović je odgovorio da je očigledno da se u opoziciji vode različite politike.

“Za mene je nedopustivo da jedan dan nekoga iz opozicije, na koga eventualno računate, sljedećeg dana optužite za izdaju. U narednom period treba ispratiti šta će se dešavati. Nažalost, nijesam optimista. Protesti su vrlo legitiman vid pritiska na vlast koja ne poštuje Ustav i zakon, ali ipak ih ne vidim kao mogućnost da preko njih dođemo do određenih preduslova koji će omogućiti stabilan politički sistem u Crnoj Gori. Ako treba da se događaju zajednički protesti, onda u njihovoj pripremi treba da učestvuju svi, a ne po sistemu: što te više uvrijedim, to ćeš prije doći. Ta politička vremena su za nama. Demos i dalje poziva na ozbiljnu i odgovornu politiku opozicije u kojoj neće biti krupnih i teških riječi na račun onih s kojima ste dijelili dobro i zlo. Ne može se prema opoziciji ponašati kao prema vlasti, jer upravo su predsjednik Demosa, posljednji predsjednički kandidat opozicije i volja jednog širokog građanskog fronta pokradeni na predsjedničkim izborima. Dakle, bilo bi za očekivati da se međusobno obraćamo uz uvažavanje i da eventualno jedni od drugih tražimo podršku”, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno očekivati vanredne parlamentarne izbore, Danilović je rekao da će po svojoj suštini oni biti vanredni kad god se dogode. Prema njegovim riječima, nedopustivo je da Vlada nastavi da radi, a da imamo nedefinisanu većinu koja je podržava. “Nadam nse da će vrlo brzo u parlamentu postati jasno ko je ustvari većina - da li je to stara ili postoji neka nova koja podržava ovu Vladu. Ako se konstituiše neka nova većina, kroz glasanje o nepovjerenju, izbor novih ministara ili odbranu postojećih, onda je jasno da bi bilo neophodno organizovati nove izbore, ali po novim pravilima”, poručio je Danilović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika