Abiznis

Inspektori na primorju napisali kazne u iznosu od preko 273.000 eura

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove, u pojačanom nadzoru na crnogorskom primorju od 2. do 9. jula, izdali su 720 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 273,18 hiljada eura.
Inspektori na primorju napisali kazne u iznosu od preko 273.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su izvršili 1.495 inspekcijskih pregleda i utvrdili 950 nepravilnosti.

Kako je saopšteno iz Uprave, utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosille na neizdavanje fiskalnih računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga.

Nepravilnosti su se odnosile i na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, sanitarno higijenski nedostaci u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica od strane subjekata koji posluju sa hranom, robu sa isteklim rokom, kao i na postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja od JPMD.

U saopštenju se dodaje da se aktivnosti sprovode u skladu sa Dinamičkim planom Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, kao i po prijavama građana.

U pomenutom periodu, sprovodile su se zajedničke aktivnosti inspektora, u cilju zaštite bezbjednosti i zdravlja potrošača, zaštite legalnog prometa robe i usluga, legalnog zapošljavanja, zaštite prostora i životne sredine, što će doprinijeti smanjenju pojave sive ekonomije, kvalitetnoj turističkoj sezoni i zadovoljstvu kako građana, tako i turista.

I u prethodnom periodu aktivnosti su bile usmjerene na nadzor u ugostiteljstvu, trgovini i zanatstvu, u pogledu ispunjenosti uslova za vršenje djelatnosti, izdavanja fiskalnih računa, utvrđivanja porijekla robe, zapošljavanja i drugog, uključujući i predmetni nadzor u zoni morskog dobra.

Posebna pažnja je bila usmjerena i na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta.

„Znatan broj inspekcijskih kontrola izvršen je i u dijelu radnih odnosa i zaštite na radu, kao i u dijelu postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra, bez prethodno pribavljenog odobrenja”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako se navodi, zz dobru saradnju sa Komunalnom policijom i Javnim preduzećem Morsko dobro, sprovode se uspješne aktivnosti na terenu, gdje svako postupa u skladu sa svojim nadležnostima.

Portal Analitika