Svijet

Merkel pozvala poslanike da glasaju za produžetak pomoći Grčkoj

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je danas poslanike, na vanrednoj sjednici Bundestaga, da glasaju za produžetak pomoći Grčkoj i upozorila da bi alternativa tome bio haos u toj državi, ali i u Evropi.
Merkel pozvala poslanike da glasaju za produžetak pomoći Grčkoj
Portal AnalitikaIzvor

„Mi smo za to da Grčka ostane u eurozoni. Nasuprot enormnim grčkim naporima stoji enormna solidarnost Evrope“, rekla je Merkel na sjednici na kojoj se, bez obzira na ogromno protivljenje čak i u redovima njenih Demohrišćana, ne dovodi u pitanje „zeleno svjetlo“ za Grčku.

Merkel je naglasila da je EU zajednica odgovornosti, ali i, kako to ocjenjuju mediji, kao skoro nikada do sada emotivno govorila o grčkoj krizi i situaciji, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je, uprkos svim razlikama u EU, odlučeno da se Grčka zadrži u eurozoni.

Poručujući da je euro više od valute, Merkel je naglasila da je Evropi potrebna sposobnost za kompromis.

Merkel je istakla da su obećanja jedno, ali da se bez kontrole ne može.

Prema njenim riječima, rezultat eurosamita težak je ne samo za Grčku, već i druge zemlje, kao i da solidarnost od 86 milijardi EUR, koliko iznosi paket pomoći, nije do sada postojala.

„Ja znam da vi mnogi sumnjate“, rekla je Merkel i apelujući na poslanike da glasaju za pomoć Grčkoj.

Ona j ocijenila da se tim putem mora ići i da eurogrupa mora Atini dati mogućnost da ponovo „stane na noge“.

„Ovo je odluka za Evropu. Mi to činimo zbog ljudi u Grčkoj, ali i u Njemačkoj“, poručila je Merkel.

Ona je zahvalila ministru finansija Wolfgangu Schäuble-u na angažmanu, za šta je on dobio aplauz iz redova Demohrišćana, ali, kako izvještavaju mediji, ne i od koalicionih partnera, Socijaldemokrata, koji su ljuti što je on ovog vikenda izašao sa idejom o privremenom Grexitu, odnosno, izlasku Grčke iz eurozone na najmanje pet godina.

Ona je podsjetila i na njemačko-francusko prijateljstvo, Evropu kao zajednicu vrijednosti i odgovornosti, kao i odluke za spas eura koje su i izvanpartijske i izvan granica.

Merkel je u Bundestagu dobila aplauz za govor, ali i zbog rođendana koji danas slavi. 

Portal Analitika