Društvo

Počeo Ramazanski bajram

Veliki islamski praznik, Ramazanski bajram, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike u svim džamijama u Crnoj Gori.
Počeo Ramazanski bajram
Portal AnalitikaIzvor

Prema informacijama iz Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, bajram-namaz se klanjao u više od 130 džamija u Crnoj Gori, prenosi agencija Anadolija

Imam Ismail ef. Dacić, koji je predvodio klanjanje bajram-namazae, kazao je da su danas srca vjernika radosna zbog dolaska Bajrama.

"Srca vjernika su s jedne strane tužna, jer smo ispratili našeg dragog gosta, mjesec ramazan. S druge strane, radosni smo zbog dolaska Bajrama. Danas je svako vjerničko srce radosno, jer je dočekalo Bajram. Mi, kao vjernici, se trebamo nadati oprostu od Allaha za naša djela i post u mjesecu ramazanu. Vjerujte i nadajte se Allahovoj milosti“, kazao je Dacić.

On je poručio da mnogi muslimani u svijetu ne uživaju u slobodi, kao "mi ovdje, ali su radosni zbog Bajrama“.

"Na nama vjernicima jeste da popravimo naše međusobne odnose, da posjetimo našu braću, naše najbliže, naše komšije i prijatelje. Takođe, ne zaboravimo i one koji su preselili na Ahiret, otiđimo na mezarje i proučimo dovu za njih“, naveo je Dacić.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca Ramazana, odnosno mjeseca posta tokom koga se muslimani širom svijeta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa.

Ove godine Ramazan je počeo 18. juna, a završava se večeras iftarom u 20 sati i 30 minuta.

Tokom posta, vjernici se uzdržavaju od loših misli i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum.

Mjesec Ramazana jedan je od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane.

Predanost vjeri i stalni ibadet vjernicima omogućava da tokom mjeseca Ramazana očiste duše i istinski zatraže oprost za sve svoje grijehe.

Gospodar u Ramazanu svima prašta i nudi pokajanje i povratak Njemu i svi vjerski propisi u Ramazanu podstiču čovjeka da spozna svoju ulogu na ovom svijetu.

 

MINA

Portal Analitika