Politika

ANALIZA: Julske vatre u septembru

Organizovanje protesta sa ultimativnim ciljem - dok ne padne Vlada Mila Đukanovića - karta je u jednom pravcu. Jer, ako na jesen ostanu sami na ulicama Podgorice, a protesti se pretvore u bezazlene performanse, lideri Demokratskog fronta rizikuju potpunu političku marginalizaciju, navodi se u analizi Pobjede koju potpisuje glavni i odgovorni urednik Draško Đuranović.
ANALIZA: Julske vatre u septembru
Portal AnalitikaIzvor

Baš na 13. jul, dan velikog opštenarodnog ustanka protiv italijanskog okupatora, iz Demokratskog fronta najavili su veliki opštenarodni ustanak protiv Đukanovićeve Vlade koja je, kako su povikali okupljeni na trgu u Beranama, ,,okupirala Crnu Goru“. Nije tek slučajnost poklapanje datuma: organizatori u Beranama poželjeli su da narod obodre simbolikom ustanka, da nekako ožive duh bunta i sveopšteg otpora.

Otuda i onaj borbeni proglas koji liči na odluku KPJ od 4. jula o podizanju ustanka. Moguće i da se, poigravanjem sa slavnom prošlošću, mislilo i na rusku kartu u pozadini, samo što se onog 13. jula kliktalo ,,majčici Rosiji“, a ovog 13. jula mahalo se slikama ,,tatice Putina“.

Tu je, ipak, kraj sličnostima, svjesnim ili incidentnim podudarnostima, jer su komunisti, da prostite, djelovali mnogo ozbiljnije i organizovanije: proteklo je jedva devet dana od 4. jula i odluke o ustanku do prve partizanske puške na Virpazaru i Košćelama. Ovovremenim ustanicima biće, izgleda, potrebno mnogo više vremena: oni su ,,julske vatre“ najavili za - 27. septembar. Valjda toliko sada treba da ,,sloboda nađe ljude“, kako se to kaže u pozivu na proteste.

No, dobro, odluka je donešena i za budućnost Demokratskog fronta 13. jul ove godine zaista jeste prekretnica. Samo još da se odgonetne - je li promjena nabolje ili nagore?

Ostatak bez napretka: Bilo je različitih procjena o broju ljudi koji su prisustvovali čitanju proglasa Demokratskog fronta u Beranama. Organizator je odmah istrčao sa ,,zvaničnim podatkom“ od pet hiljada, mediji su, pak, procjenjivali da se okupilo mnogo manje - nekih dvije hiljade ljudi...

Uzaludan posao, jer problem nije u broju prisutnih, već gomili odsutnih. DF okupljanje u Beranama bojkotovali su svi opozicioni lideri drugih stranaka, počev od dojučerašnjeg prvaka Fronta Miodraga Lekića, vođe SNP-a Srđana Milića, sve do čelnika novoosnovanih stranaka Žarka Rakčevića i Alekse Bečića...

Skup u Beranama bio je, u stvari, skenerski precizna slika stanja unutar onoga što se - vrlo često i jednako pogrešno - naziva opozicioni blok. Ako je ranije i bilo iluzija, nakon 13. jula sve su raspršene: od opozicione građevine, sklepane na brzinu tokom predsjedničkih izbora i kandidature Miodraga Lekića, nije ostao kamen na kamenu. Ne postoji ni zajednička opoziciona strategija, ni mogućnost aktivnije saradnje u skoroj budućnosti. Nekadašnja zajednička borba protiv vlasti pretvorila se u nadmetanje za premoćniju poziciju unutar opozicionog glasačkog tijela.

Jednosmjerna ulica: Zato najavu jesenjih protesta Demokratskog fronta treba razumjeti kao pokušaj da se održi politički aktivizam ove političke grupacije. Jer, politička matematika prilično je jednostavna: da zaista ima jedinstvene opozicije i da postoji većinsko narodno raspoloženje za promjenu vlasti; da je Krivokapićev SDP nakon Kongresa ,,stvarno nezavisan“, pa žele i hoće da napušte koaliciju sa Đukanovićem prije NATO pozivnice - ne bi se ni trebalo mučiti sa organizacijom narodnih okupljanja. Dovoljno bi bilo glasanje u parlamentu i prelazna vlada bi se mogla formirati čak i prije avgustovskih kolektivnih odmora.

Ovako, kada Medojević kaže da jedino protesti mogu dovesti do promjena i da neće stati dok ne padne Vlada, onda to - u prevodu sa opozicionog na jezik svakodnevice - znači da su lideri Demokratskog fronta prvi prekinuli strategiju ,,aktivnog opozicionog čekanja“. Samo, organizovanje protesta sa jednim, jedinim ciljem - dok ne padne Vlada Mila Đukanovića - kupovina je karte u jednom pravcu. Ako na jesen ostanu sami na ulicama Podgorice, a protesti se vremenom pretvore u bezazlene performanse, lideri Demokratskog fronta ozbiljno rizikuju političku marginalizaciju. Ni u životu, pa ni u politici, nijesu najmudriji planovi koji nemaju alternativu, izlaznu strategiju. Osim ako čelnici Demokratskog fronta ne računaju da mogu - kao svojevremeno onaj mjesni odbor Saveza komunista iz Pješivaca - što je 1968. godine ultimativno tražio da Rusi hitno napušte Čehoslovačku. Pa, ako Rusi ne odu, oni će da održe još jedan sastanak.

E sad, pošto Đukanović sam neće da ode, baš kao ni Rusi onda, DF-u neće biti druge nego da - ako propadne sadašnji ultimatum - zakažu neke nove proteste. Recimo, 13. jula 2016.

 

Pobjeda, RTCG

Portal Analitika