Društvo

Komunalnom upravljanje seoskim vodovodima na Žabljaku

SO Žabljak usvojila je odluku o davanju na upravljanje seoskih vodovoda u Komarsko - pošćenskom kraju i Bosača - Pitomine Komunalnom preduzeću Žabljak, objavio je Radio Crne Gore.
Komunalnom upravljanje seoskim vodovodima na Žabljaku
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Sličnu odluku skupština je donijela 2011, ali je Ustavni sud poništio, jer nije bila u skladu s Ustavom. U novoj odluci izbjegnuto je pitanje svojinskih odnosa. Ipak, odbornik DF-a, Relja Kasalica, kazao je da je mjesna zajednica vlasništvo vodovoda i da Opština mora postići dogovor s mještanima o sudbini tih vodovoda.

U raspravi o radu Komunalnog preduzeća u prošloj godini, čiji dug iznosi 910 hiljada eura, a isto toliko se duguje Komunalnom preduzeću, odbornica DF-a, Milojka Stijepović, kazala je da bi Upravni odbor Komunalnog preduzeća, za koji se godišnje izdvaja četiri hiljade eura, trebalo da radi volonterski i pitala zašto je procenat naplate kod građana svega 60 posto, a kod pravnih lica 76 posto i ko je omogućio tim ljudima i preduzećima da ne plaćaju usluge.

Odbornik SNP-a, Radule Bulić, kazao je da je izvještaj o radu Komunalnog preduzeća morao da sadrži i predlog mjera za izlazak iz krize.

Jedini uslov za spas Komunalnog preduzeća je da SO traži od Vlade Crne Gore da se preduzeću otpiše dug od 808 hiljada eura na ime poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, mišljenje je odbornika SNP-a, Milanka Ćetković.

“Komunalno preduzeće pruža kvalitetne usluge građanima i turistima, ali je nedopustivo da nijesu u stanju da te usluge naplete i to je odgovornost odbora direktora i izvršnog direktora”, kazao je odbornik DPS-a, Milorad Zarubica. On se založio da se svim neredovnim platišama uskrate usluge.

Odbornik DF-a, Novak Anđelić, smatra da se mora voditi računa o socijalnoj strukturi građana. On se zapitao kako će građani koji su nezaposleni da plate račune i dodao da veliki broj zaposlenih mjesecima ne primaju plate.

Direktor Komunalnog preduzeća, Radenko Radulović, ocijenio je da je preduzeće u izvještajnom periodu pružalo kvalitetne usluge s malim brojem primjedbi i da loša naplata jeste problem, ali da se radi o dugovima gomilanim decenijama i da sadašnje rukovodstvo ne snosi svu krivicu za postojeće stanje.

Skupština je usvojila izvještaj o radu Komunalnog preduzeća Žabljak.

Radio Crne Gore 

Portal Analitika