Zanimljivosti

Zašto su žene glasne tokom orgazma?

Žene za vrijeme seksa ispuštaju glasne uzvike najčešće kako bi podstakle muškarca. Studija objavljena u časopisu “Archives of Sexual Behavior” pokazuje da su oni naizgled nekontrolisani uzvici tokom orgazma čista ženska manipulacija muškarcima.
Zašto su žene glasne tokom orgazma?
Portal AnalitikaIzvor

 

Američki naučnici Gejl Bruer i Kolin Hendri anketirali su 71 ženu u starosti između 18 i 48 godina koje su trebale da odrede kako vokaliziraju svoj orgazam i zašto su, ako već nisu doživjele vrhunac, uzdisale i vikale. - Ustanovljeno je da žene svjesno vokaliziraju odnos kako bi uzbudile muškarca, kazao je Bruer. 

 

Ženama se žuri 

Iako u članku Bruer i Hendri koriste frazu “ženska manipulacija muškim ponašanjem iz koristi”, to ne znači da žene žele da budu nagrađene i 'plaćene' za svoj entuzijazam, na primjer dijamantskim minđušama. Žene vikanjem podstiču muškarce da brže dođu do vrhunca kad im je odnos dosadan, kad su umorne, nervozne ili jednostavno – nemaju vremena. Drugim riječima, žene glasno “proživljavaju” seksualni odnos kada nisu pretjerano uzbuđene. U vrsti odnosa kada su jako uzbuđene i kad je orgazam vjerovatan, kao tokom oralnog seksa, orgazam će biti vrlo tih. Pouka bi stoga mogla da glasi: što tiši, to jači. Vikanje i vriska samo su taktika kojom žena podstiče muškarca, međutim, ona mu takođe time želi dati kompliment. 


Naučene uloge 

Ženama je važno da se muškarac osjeća sigurno i glasnim reakcijama podstiču njegovo samopouzdanje, kaže Bruer. To ne čudi Šarlin Muehlenhard, profesora kliničke psihologije na Univerzitetu u Kanzasu. U studiji 'Muški i ženski lažni orgazmi' koju je objavila u časopisu “Journal of Sex Research”, tvrdi da muškarci i žene u seksu slijede uloge iz davno napisanog scenarija. - Muškarac bi trebao da ženu dovede do orgazma jer to dokazuje kvalitet njegovog rada, smatra Muehlenhard. Budući da žena ne može da ejakulira, muškarci moraju da se oslone na neke druge znakove kako bi znali da su uspešno završili posao. -Mi smo biološka stvorenja, kaže Muehlenhard

 

 

izvor: b92.net

Portal Analitika