Politika

Crna Gora podržava sporazum s Iranom

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) pozdravilo je potpisivanje Sporazuma o iranskom nuklearnom programu.
Crna Gora podržava sporazum s Iranom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Visoko cijenimo rezultate pregovora kojima je, nakon više od deset godina, postignut konačan dogovor o ključnim aspektima mirnodopskog korišćenja nuklearnog potencijala i suspenziji čitavog seta restriktivnih mjera međunarodne zajednice prema ovoj državi. Predstavnici pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija plus Njemačka (P5+1) i Iran potvrdili su ključne aspekte dogovora postignutog u Lozani, 2. aprila, i detaljnim i kompleksnim sporazumom o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), upotpunjenim sa pet tehničkih aneksa, uspješno okončali dugogodišnje diplomatske napore na rješavanju ovog važnog pitanja,čime je potvrđena zajednička posvećenost očuvanju univerzalnog mira i bezbjednosti“, navodi se u saopštenju MVPEI.

Postignuti sporazum, kako su naveli, ima izuzetan geopolitički značaj, jer se očekuje da će doprinijeti otklanjanju napetosti i izgradnji povjerenja u regionu Bliskog istoka, ali i na globalnom nivou.

„Ujedno, sporazum će predstavljati podsticaj daljem razvoju Irana na nacionalnom planu, kao i odgovornoj ulozi u međunarodnim odnosima, što je u interesu globalnog mira i bezbjednosti. Iran se obavezao da nikada ni pod kakvim okolnostima svoj nuklearni potencijal neće iskoristiti za nabavku ili razvoj nuklearnog oružja, što je naročito značajno u kontekstu univerzalizacije primjene odredaba Ugovora o neširenju oružja za masovno uništenje (NPT) kao ključnog međunarodnog instrumenta u ovoj oblasti. Imajući u vidu okolnosti u kojima je postignut, sporazum predstavlja rijedak primjer uspješnog diplomatskog pregovaranja na multilateralnom planu posljednjih godina i potvrdu da zajednička akcija, na temeljima čvrste političke opredijeljenosti, uzajamnog poštovanja i povjerenja, predstavlja put do pozitivnog okončanja dugogodišnjih i kompleksnih međunarodnih sporova“, dodaje se  saopštenju.

Crna Gora će, ističu, nastaviti da podržava aktivnosti za potpuno sprovođenje postignutog sporazuma.

Portal Analitika