Region

Usvojen "Tijanin zakon"

Potragu za nestalim licima policija će početi bez odlaganja po prijavi nestanka, utvrđeno je izmjenama Zakona o policiji koje je usvojila Skupština Srbije.
Usvojen "Tijanin zakon"
Portal AnalitikaIzvor

Zakon će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Predviđeno je da je policija dužna da ubuduće, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mjere i radnje, po prijavi nestanka, što bi trebalo da obezbijedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloljetnika, u skladu sa "Tijaninim zakonom".

Izmjene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima prijave nestanka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika. 

Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahtijeva djelimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na dijelu Srbije. 

Predviđeno je da ministar, na prijedlog direktora policije, u takvim situacijama i događajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama. 

Specijalne jedinice PTJ i SAJ biće spojene u novu specijalnu jedinicu policije koja će zadržati naziv SAJ, a u kojoj će se naći najbolji koji prođu psihofizičke provjere, a jasno je definisano koje su to specijalne i posebne jedinice, i uslovi za njihovo angažovanje. 

Posebne jedinice policije su Žandarmerija, Jedinica za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Beograd - Policijska brigada. 

 

Portal Analitika