Svijet

Grčki parlament prihvatio uslove kreditora

Grčki parlament podržao je rano jutros prijedlog zakona o hitnim mjerama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom ESM, javile su agencije. Za predložene mjere glasalo je 229 poslanika, 64 je bilo protiv, a šestoro uzdržano.
Grčki parlament prihvatio uslove kreditora
Portal AnalitikaIzvor

Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci proevropskih opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv.

Podršku je dala većina vladajuće koalicije Sirize i Nezavisnih Grka, kao i opozicione Nove demokratije, PASOK-a i Reke (To Potami), dok su protiv bili Komunistička partija i desničarska Zlatna zora.

Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sjednici skupštine.

Agencije navode i da su među onima koji su bili protiv i ministar energetike Panajotis Lafazanis iz Sirize, zamjenica ministra finansija koja je podnijela ostavku Nađa Valavani, i prvi zamjenik ministra zdravlja Dimitris Stratulis, prvi zamjenik ministra odbrane Kostas Isihos.

Protiv je glasalo oko 30 poslanika Sirize, a nekoliko se uzdržalo, navodi RIA Novosti.

Premijer Aleksis Cipras, čija se stranka zamalo pocijepala tokom ovog procesa, naglasio je da se ne slaže s ovim drakonskim sporazumom ali da zemlja nije imala drugi izbor, ukoliko želi da ostane u eurozoni.

"Nećemo odustati od obećanja da se do kraja borimo za prava radnika. Nema drugog načina, osim da svi mi podijelimo teret ove odgovornosti", rekao je Cipras u parlamentu.

U međuvremenu, predsjedavajući Eurogrupe Jerun Dijselblum, potvrdio je na Twitteru da će danas biti održana telefonska konferencija ministara finansija eurozone, kako bi se utvrdilo da li je Grčka usvojila sve mjere koje su kreditori zahtijevali za otpočinjanje pregovora o trećem paketu pomoći.

Poslanici grčkog parlamenta imali su rok do četvrtka u ponoć da se izjasne o prijedlogu zakona o strogim mjerama štednje koje međunarodni kreditori zahtijevaju od Atine u zamjenu za dodjelu trećeg paketa pomoći.

Među mjerama o kojima su se grčki poslanici izjašnjavali su: podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada.

Premijer Aleksis Cipras naglasio je da ostaje na mjestu premijera zbog toga što ima parlamentarnu grupu na koju može da se osloni i da bi mu, u protivnom, bilo teško da obavlja tu dužnost.

Poslanici grčkog parlamenta do ponoći je trebalo da se izjasne o prijedlogu zakona o strogim mjerama štednje koje međunarodni kreditori zahtijevaju od Atine u zamjenu za dodjelu trećeg paketa pomoći, ali je glasanje počelo tek dva sata kasnije, jer mu je prethodila višesatna rasprava u okviru koje je premijer Aleksis Cipras obrazlagao svoju i odluku vlade.

Cipras je u nekom trenutku napustio salu, ali se vratio i obratio se poslanicima.

"Kolege, u veoma smo kritičnim trenucima... Pozvani smo da odgovorno donesemo odluku. Preuzimam punu odgovornost za sve i ponosan sam na borbu kakvu smo vodili posljednjih nekoliko godina", rekao je Cipras, dodajući da tu borbu podržavaju ljevičarske partije, socijaldemokrate i zeleni širom Evrope.

Svoje izlaganje Cipras je zaključio riječima:

"Imao sam izbor između prihvatanja sporazuma sa kojim se nijesam slagao ili Šojbleovim izborom koji je značio izlazak iz zone eura", kazao je on.

Odgovarajući na optužbe poslanika opozicione Nove demokratije, Cipras je podsjetio da je uspio da dogovori takav sporazum koji pokriva potrebe finansiranja Grčke u naredne tri godine, uz posvećenost oslobađanju od dijela duga. Premijer je ponavljao i da Cipras ponavlja da on nije uvjeren da će od mjera stavljenih sinoć na sto ekonomija vidjeti koristi.

Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz eurozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu.

Ministar finansija Euklid Cakalotos, poručio je da grčka ljevica treba da prevaziđe stare stavove, inače zemlja neće imati budućnost.

Istovremeno sa zasijedanjem poslanika ispred zgrade su bili protesti protiv mjera štednje, a došlo je i do sukoba između demonstranata i policije.

 

B92

 

Portal Analitika