Politika

Što rade predstavnici naroda osim poslaničkog posla: Vole da drže predavanja

Od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore, njih 27 je vezano za još neko zanimanje, najčešće za profesiju kojom su se bavili i prije političkog angažmana. Tako crnogorski poslanici osim u parlamentu rade i kao ljekari, advokati, profesori i predavači na fakultetima, piše današnja Pobjeda.
Što rade predstavnici naroda osim poslaničkog posla: Vole da drže predavanja
Portal AnalitikaIzvor

 Uvidom u imovinske kartone, može se vidjeti da većini poslanika rad u poslaničkim klupama nije jedino zanimanje, već imaju zasnovan stalni radni odnos na privatnim ili državnom univerzitetu, kao i u državnim institucijama širom Crne Gore. Ima i onih koji bez novčane nadoknade rade kao rukovodioci ili članovi različitih Vladinih i opštinskih tijela.

Najviše ih je koji vole da - predaju drugima. Poslanik DPS i predsjednik Odbora za poljoprivredu, turizam i ekonomiju Predrag Sekulić, ima zasnovan radni odnos na Fakultetu za mediteranske i poslovne studije u Tivtu, a istovremeno radi i kao predavač na Fakultetu za pomorstvo u Baru. Iznos mjesečne nadoknade koju Sekulić dobija kao predavač na Fakultetu u Tivtu je 300, a Baru 200 eura. Njegov partijski kolega, Tarzan Milošević, kao politički direktor DPS-a prihoduje 1.116 eura, dok njegova poslanička plata iznosi 225 eura. Milošević, međutim, nema nekih drugih prijavljenih poslovnih angažmana.

Najjaktivniji u radu sa studentima je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković (DPS) koji radi kao predavač na tri fakulteta. Mjesečna nadoknada koju dobija od Fakulteta za poslovni menadžment u Baru iznosi 60 eura. Vuković takođe predaje na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, gdje mu visina mjesečne zarade isnosi 173 eura i Fakultetu za evropske i državne studije u Podgorici za nadoknadu u iznosu od 50 eura.

Kao profesor na dva fakulteta radi i poslanik Srđa Popović, takođe iz DPS-a. Zaposlen je na Fakutetu za mediteranske i poslovne studije od koga dobija 1.427 eura i Pomorskom fakultetu u Baru, gdje radi za nadoknadu od 620 eura. Popović je ujedno i predsjednik Crvenog krsta Budva i član Upravnog odbora Pčelarskog saveza Crne Gore, ali ove dvije funkcije obavlja - volonterski.

Kao profesor najviše zarađuje nezavisni poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić. On predaje na Fakultetu političkih nauka u Rimu, od čega - sudeći po prijavi - na godišnjem nivou prihoduje 5.000 eura, nešto više od 400 eura u mjesečnom prosjeku.

Poslanica SDP-a DraginjaVuksanović, prema podacima iz njenog imovinskog kartona, stalno je zaposlena na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje na mjesečnom novou zarađuje 601 euro. Njen sad već bivši partijski kolega, nezavisni poslanik Damir Šehović, ima zasnovan stalni radni odnos na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gdje prima 476 eura. Šehović radi i kao predavač na Studijama menadžmenta za mjesečnu nadoknadu od 140 eura. Član je i Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, u kome na nivou mjeseca zarađuje 300 eura.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i član DF Branko Radulović angažovan je u nastavi na Univerzitetu Crne Gore, na osnovu čega mjesečno prihoduje 303 eura. Radulović je i čan Savjeta prijestonice Cetinje, ali se u njegovom imovinskom kartonu ne navodi koliko prihoduje kao član tog tijela. Osim plate kao potpredsjednik Skupštine, Radulović je prijavio da od oktobra 2014. godine prihoduje od rentiranja 3.000 eura mjesečno.

Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine i član Bošnjačke stranke, radi kao predavač u Medresi u Podgorici za honorar od - 60 eura. Član je Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, ali ni u njegovom imovinskom kartonu nije naznačeno koliko prihoduje po tom osnovu.

Najmlađi poslanik u Skupštini Crne Gore i funkcioner Ujedinjene reformske akcije Dritan Abazović radi kao predavač na Fakultetu za mediteranske studije za naknadu od 100 eura. Kao kolumnista Vijesti je prijavio mjesečni prihod od  25 eura.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović stalno je zaposlen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi „Lajf“ u Podgorici, gdje mjesečno zarađuje 242 eura.

Pobjeda

Portal Analitika