Abiznis

Odbijen prijedlog SDP-a za rebalans budžeta zbog opštine Kolašin

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas nije podržao predložene izmjene i dopune Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je predviđeno davanje garancija opštinama za kreditne aranžmane od 107 miliona eura.
Odbijen prijedlog SDP-a za rebalans budžeta zbog opštine Kolašin
Portal AnalitikaIzvor

Izmjenama i dopunama, koje su predložili poslanici Socijaldemokratske partije Borislav Banović, Izet Bralić, Draginja Vuksanović i Džavid Šabović, predviđeno je da Vlada izda garancije za kreditne aranžmane za otplatu kredita opština od sedam miliona eura za Opštinu Kolašin i 100 miliona za ostale koje su korisnici sredstava Egalizacionog fonda, prenosi MINA-business.

Bralić je, u ime predlagača, objasnio da se predložene izmjene i dopune koje su dostavili poslanici SDP-a razlikuje od ranijeg Prijedloga poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića, jer se ne odnosi samo na Opštinu Kolašin, već uključuje i ostale koje su korisnici Egalizacionog fonda.

On je saopštio da je iznos garancije za Opštinu Kolašin, u odnosu na ostale, preciziran, jer ta lokalna samouprava ima već pripremljenu finansijsku nonstrukciju za to. Prema riječima Bralića, u Opštini Kolašin postoje određene dubioze usljed nagomilanog duga, zbog kojih ta lokalna samouprava ne može normalno da funkcioniše i račun joj je blokiran već pet godina.

“Za ostale opštine nijesmo precizirali iznose garancija, jer postoji mogućnost da se one ne odluče na ovakav vid pomoći, a i one nijesu pripremile finansijske konstrukcije za to”, kazao je Bralić.

Damjanović smatra da bi najpoštenije bilo da Vlada preuzme dugove svih opština i da se tu podvuče crta, dok je nezavisni poslanik, Damir Šehović, naveo da bi trebalo postaviti odgovornost tamo gdje joj je mjesto.

“Zar nijesmo govorili da bi program davanja garancija trebalo posmatrati maksimalno restriktivno, s obzirom na to kako smo se opekli na primjeru Kombinata aluminijuma (KAP)?”, pitao je Šehović

On je dodao da bi država, ukoliko želi da pomogne opštinama, trebalo da tih 107 miliona eura uloži u otvaranje novih radnih mjesta.

“Na ovaj način će taj novac biti iskorišćen za pokrivanje neracionalnih gubitaka”, saopštio je Šehović.

On je pitao zbog čega bi se sredstva Egalizacionog fonda uzurpirala za tako nešto, kada to tijelo postoji kako bi se “ispeglale” razlike između razvijenijih i nerazvijenijih opština.

Bralić je pozvao članove Odbora da, ukoliko se ne slažu sa predloženim rješenjem, predlože bolje i efikasnije, jer bi se u suprotnom moglo desiti da opštine ostanu bez stanovništva.

Odbor danas nije prihvatio ni amandman na Predlog dopune Zakona o stečaju, koji su dostavili Damjanović i nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Sa druge strane Odbor je podržao Izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore u prošloj godini, iako su članovi tog skupštinskog tijela iz opozicionih partija imali primjedbe na rad Regulatorne agencije za energetiku (RAE). 

Mina-business

Portal Analitika