Svijet

EK i MMF nisu saglasni oko grčkog duga

Evropska komisija procjenjuje da će grčki dug do 2020. godine porasti na 165 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će se 2022. spustiti na 150 odsto ukoliko Grčka preduzme mjere u cilju rezanja duga, u suprotnom bi dug mogao u navedenim godinama da iznosi 187, odnosno 176 odsto, respektivno.
EK i MMF nisu saglasni oko grčkog duga
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Procjena održivosti grčkog duga Evropske komisije potpuno je drugačija od one koju je juče iznio Međunarodni monetarni fond, koji predviđa da će dug Grčke dogodine porasti na gotovo 200 odsto BDP-a, prema 177 odsto iz prethodne prognoze, djelimično zbog toga što će zemlja i 2015. trpjeti još jednu godinu recesije.

Prognoza za 2020. pokazuje da će nivo duga biti visokih 170 odsto BDP-a, dok je ranija prognoza iznosila 142 odsto. S obzirom na takve podatke, Grčkoj će pored nove finansijske pomoći biti potreban i veći otpis dugova, smatra MMF, a prenosi AFP.

MMF je saopštio da će evropski kreditori Grčke morati toj zemlji da obezbijede "daleko više" sredstava nego što pokazuju sadašnje procjene otpisa duga potrebnog da bi se stabilizovalo finansijsko stanje u Grčkoj.

Komisija, pak, navodi da je moguće produženje rokova otplate duga, ali ne i njegov otpis, ali samo pod uslovom da Atina sprovrede mjere koje se od nje zahtijevaju.

"Značajno produženje rokova otplate za postojeće i nove zajmove, odlaganje otplate kamata omogućilo bi Grčkoj vrijeme za sprovođenje reformi, iako bi njen javni dug ostao veoma visok na duži period", zaključuje Komisija.

MMF je saopštio da će Evropska unija morati Grčkoj da omogući grejs period od 30 godina za servisiranje svih evropskih dugovanja, uključujući nove zajmove, kao i drastično produženje rokova otplate obveznica, ili će u suprotnom morati da godišnje prebacuje sredstva u grčki budžet ili da prihvati veliki otpis po osnovu zajmova Atini.

MMF je u izvještaju o nivou zaduženosti Grčke takođe naveo da će, s obzirom na značajne rizike od pogoršanja situacije, Atini možda biti potrebno više od 85 milijardi eura, koliko iznosi vrijednost trećeg paketa pomoći toj zemlji, dogovorenog u ponedjeljak.

Dužničko opterećenje Grčke će tokom sljedeće decenije biti mnogo veće nego što se procjenjivalo prije samo dvije nedjelje, prije nego što su u toj zemlji 29. juna zatvorene banke i uvedene kontrole kapitala, navodi MMF.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika