Svijet

Netanijahu: Sporazum s Iranom ne obavezuje Izrael

Izrael ne obavezuje međunarodni nuklearni sporazum s Iranom i ta zemlja zadržava pravo da se brani, kazao je izraelski pemijer Benjamin Netanijahu.
Netanijahu: Sporazum s Iranom ne obavezuje Izrael
Portal AnalitikaIzvor

Netanijahu je rekao da sporazum za Izrael nije obavezujući, „jer Iran nastavlja da teži našem uništenju“.

On je ocijenio da je svijet sada mnogo opasnije mjesto i kritikovao danas postignut sporazum, označivši ga „zapanjujućom istorijskom greškom“.

Netanijahu je upozorio da će ukidanjem sankcija sporazum obezbijediti Iranu milijarde USD da podržava ono što je on nazvao mrežom terorizma širom svijeta.

„To bogatstvo u kešu će potpaliti iranski terorizam širom svijeta, njegovu agresiju u regionu i njegove napore da uništi Izrael“, rekao je Netanijahu.

Izraelski premijer je kazao da je to ponavljanje grešaka, aludirajući na raniji međunarodni sporazum s Sjevernom Korejom, u kome su međunarodne inspekcije propustile da spriječe tu zemlju da razvije nuklearno oružje, prenosi AP.

Netanijahu smatra da se šest svjetskih sila – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina „kockaju s našom kolektivnom budućnošću“.

On je održao konferenciju za novinare prije sastanka užeg sastava vlade, zaduženog za bezbjednost, s ciljem da se diskutuje o sporazumu.

Izraelski mediji prenose da američki predsjednik Barak Obama namjerava da ga pozove i razgovora o sporazumu.

Izrael je primio zvaničnu kopiju sporazuma danas popodne, prije nego što je zvanično objavljeno da je postignut, javlja izraelski list Haarec.

Portal Analitika