Finansije

Bankarski ombudsman do kraja juna procesuirao 39 prigovora

Bankarskom ombudsmanu su se u prvih šest mjeseci ove godine obratilo ukupno 283 klijenata i žiranata, dok je 39 prigovora, koji su se uglavnom odnosili na banke, procesuirano, saopštio je bankarski ombudsman Halil Kalač.
Bankarski ombudsman do kraja juna procesuirao 39 prigovora
Portal AnalitikaIzvor

-U prvoj polovini godine je procesuirano 39 zahtjeva za zaštitu finansijskih prava klijenata i žiranata, od čega su 33 postupka okončana, a šest je u toku- kazao je Kalač agenciji Mina biznis.

On je naveo da se na rad banaka odnosilo 36 procesuiranih prigovora, a tri na rad mikrofinansijskih institucije (MFI). Od ukupnog broja procesuiranih prigovora, 33 su podnijeli klijenti, a šest žiranti, uglavnom iz Podgorice, Bara, Nikšića i Berana.

-Iz strukture procesuiranih prigovora klijenata i žiranata, po godinama sklopljenih ugovora o kreditu, može se zaključiti da se većina odnosi na period kreditne ekspanzije, od 2006. do 2010. godine- rekao je Kalač.

On je dodao da su se u prvih šest mjeseci bankarskom ombudsmanu obratila 283 klijenta i žiranta, 13 odsto više nego u uporednom periodu. Najveći broj prigovora, 92 odsto, odnosilo se na banke, a osam odsto na MFI.

-Od ukupnog broja klijenata i žiranata, njih 130 je upućeno na vođenje internog postupka pred bankom, odnosno MFI, jer prije podnošenja zahtjeva za zaštitu finansijskih prava treba da se okonča interni postupak- saopštio je Kalač.

On je rekao i da je 75 klijenata i žiranata tražilo savjet za postupke koje vode pred nadležnim sudovima za zaštitu finansijskih prava. Klijenti i žiranti koji su imali prigovore na spore sudske postupke upućeni su na ombudsmana za ljudska prava i slobode, u čijoj je to nadležnosti.

-Zaštitu od posljedica falsifikovanja dokumentacije žiranta i zloupotreba dokumentacije jednog jemstva za regulisanje više kredita kod banaka i MFI, ali i savjet kako da se obrate tužilaštvu ili policiji za prijavu krivičnog djela, tražilo je 15 žiranata- kazao je Kalač.

On je dodao da je klijentima i žirantima kojima nijesu povrijeđena finansijska prava ukazano na rizike koje su preuzeli ulazeći u obligacioni odnos. Savjet kako da se zaštite od toga što se njihove zarade ili penzije zahvataju više od 50 odsto zbog vraćanja kredita tražila su 23 klijenta i žiranta.

Kalač je saopštio da su se ombudsmanu obraćala i preduzeća zbog teškoća u radu sa bankama i MFI, uglavnom po osnovu kreditnih aranžmana koji su zaključeni u periodu kreditne ekspanzije.

Portal Analitika