Politika

Odbor da prati primjenu izbornih zakona

Poslanici u Skupštini Crne Gore razmatraće na sjednici koja počinje 16.jula predlog za formiranje privremenog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa u cilju izgrađivanja povjerenja u izborni proces.
Odbor da prati primjenu izbornih zakona
Portal AnalitikaIzvor

Predlog odluke je u skupštinsku proceduru dostavila poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, koja je ranije predvodila Rdanu grupu za izgradnjuu povjerenja u izborni proces.

“Odbor u vršenju svojih nadležnosti prati primjenu odredbi zakona i drugih propisa koji se odnose na izbor odbaornika i poslanika, izbor predsjednika Crne Gore, birački spisak, finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja, registar prebivališta boravišta, crnogorsko državljanstvo, ličnu kartu kao i Krivični zakonik u dijelu odredbi koje se odnose na krivična djela protiv izbornih prava”, navedeno je u predloženom aktu.

Odbor bi, kako je navedeno, u cilju vršenja svojih nadležnosti imao pravo da od organa nadležnih za sprovođenje zakona i drugih propisa traži podatke, dokumenta i informacije od značaja za rad tog tijela, koji bi im morali biti dostavljeni najkasnije osam dnaa od prijema zahtjeva.

Prema predloženom rješenju, odbor bi imao 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

Predsjednik radnog tijela bi, prema predlogu Vuksanović, bio iz vlasti a njegov zamjenik iz opozicije.

Kolegijum predsjednika Skupštine je 30. jula prošle godine donio zaključak kojim je formirao Radnu grupu za izgradnju povjerenja u izborni proces, čiji je jedan od zadataka bio priprema predloga odluke o formiranju privremenog skupštinskog odbora.

Mina

Portal Analitika