Politika

Bošnjačka stranka će se zalagati za prekograničnu regiju Sandžak

Bošnjačka stranka će i u novom partijskom programu zapisati zalaganje za uspostavljanje i funkcionisanje prekogranične regije Sandžak. Takav zahtjev biće sadržan u deklaraciji o decentralizaciji i ubrzanom razvoju sjevera Crne Gore, prenosi Dan.
Bošnjačka stranka će se zalagati za prekograničnu regiju Sandžak
Portal AnalitikaIzvor

Predlog će podrazumijevati funkcionisanje prekogranične regije Sandžak u okvirima granica Crne Gore i Srbije, a dokument će biti ponuđen delegatima na kogresu BS-a, zakazanom za 25. jul, kojih će, kako se očekuje biti preko 300.

U deklaraciji će biti iskazan stav da granica između Crne Gore i Srbije treba da postane transparentnija, da je potrebno povećati broj graničnih prelaza i pojačati saradnju lokalnih uprava u okviru te regije. BS će se zalagati i da se radi na irojektima finansiranim iz evropskih fondova, koji mogu da povežu građane sa obje strane granice.

U deklaraciji, koja je trenutno u radnoj verziji, upozorava se da su opštinama ukinute mnoge nadležnosti i prenijete na centralni nivo, a da im je ostavljena samo skupa administracija.

“Treba ubrzati proces decentralizacije kroz model koji je predviđen Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”, navodi se u deklaraciji, piše Dan.

U dokumentu će biti izražena zabrinutost zbog daljeg siromašenja sjevera i posebno zbog iseljavanja sa tog područja. Tražiće i decentralizaciju prihoda u korist opština, ali i da se sjedišta nekih institucija prebace u opštine na sjeveru Crne Gore.

Na kongresu Bošnjačke stranke biće usvojen i program, na čijem inoviranju su dominantno radili Suljo Mustafić i Kemal Purišić. Iz programa su izbrisani određeni ciljevi koji su u periodu između dva kongresa ostvareni, poput zalaganja za opštine Gusinje i Petnjica i usvajanja odeređenih zakona koji se tiču manjinskih prava. U programu će biti naglašena potreba implementacije u punoj mjeri usvojenih zakonskih rješenja kako ne bi ostala mrtvo slovo na papiru. Kako nam je pojašnjeno, to se odnosi na zakone koji se tiču odnosa sa iseljeništvom, ravnomjernog regionalnog razvoja, srazmjernu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda.

Najznačajnija promjena u statutu BS-a biće uvođenje izvršnog odbora. Delegati na kongresu BS-a biraće i predsjednika partije, a jedini kandidat za tu funkciju je aktuelni lider Rafet Husović.

Portal Analitika