Društvo

Forum progres: Borba za LGBT prava je tekovina 13. jula

Posebne delegacije nevladinih organizacija "LGBT Forum Progres" i "LGBTIQ Socijalni Centar", povodom 13. jula, položile su cvijeće na Spomenik "Partizanu borcu" na Gorici, u Podgorici, i odale, u ime crnogorske LGBT zajednice, počast i zahvalnost svima koji su položili živote za slobodu, za društvo socijalne pravde i za uspostavljanje dostojanstvene i građanske Crne Gore.
Forum progres: Borba za LGBT prava je tekovina 13. jula
Portal AnalitikaIzvor

Delegacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra, u sastavu Stevan Milivojević, Bojana Jokić i Elmiro Đoković i Miloš Pešikan, položili su na spomenik po crvenu ružu obmotanu zastavom duginih boja koja je univerzalno obilježje LGBT osoba.

"Borba za slobodu, prava i vidljivost LGBT osoba predstavlja antifašističku tekovinu kojom se ponosimo i na kojoj još snažnije treba da počiva današnja Crna Gora. Crnogorska LGBT zajednica 13. jul dočekuje i obilježava pripremajući parade ponosa u Nikšiću i Podgorici posvećena borbi za ravnopravnost, prihvatanje i bezbjednost svih LGBT osoba, izvan vladinih četvrti i vladinih zgrada", kazali su u ovim NVO.

Ističu da je crnogorska LGBT zajednica po prvi put javno i organizovana obilježila ovaj državni praznik 13. jul 2012. godine kada je tadašnji lider LGBT zajednice Zdravko Cimbaljević na spomenik "Partizanu borcu" na Gorici postavio veliku zastavu duginih boja.

Portal Analitika