Kultura

KOTORART: Počinje KotorAPSS, platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada

Četvrto izdanje KotorAPSS, segmenta KotorArta posvećenog arhitekturi, biće realizovano kroz KotorAPSS Forum, zaključnu manifestaciju prvog ciklusa, koja će biti održana od sjutra do 18. jula u Kotoru.
KOTORART: Počinje KotorAPSS, platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada
Portal AnalitikaIzvor

- Kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije tokom ovogodišnjeg Foruma, nastavljamo globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektovanju i dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Istražujemo što je budućnost grada u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između all inclusive i Airbnb fenomena - najavlju organizatori koji su i ove godine doveli brojne stručnjake iz različitih oblasti koje su, direktno ili indirektno, vezane za teme Foruma.

Uz podsjećanje da je ovaj segment KotorArta "platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji" i da je, kao takav, jedinstven događaj u Crnoj Gori, KotorAPSS je danas manifestacija međunardnom reputacijom, a Kotor - ključna destinacija za mlade profesionalce i studente arhitekture.

- Do sada se na APSS-u predstavilo oko 40 predavača na simpozijumima i radionicama, a na radionicama su prisustvovali studenti iz 15 zemalja. Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima se ističe Grand Hotel Fjord i New Resort Kotor, a osnovni fokus bio je definisanje "resort-a današnjice". Istraživanja u prošloj godini odvela su u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom izložbom Treasures in disguise autorskog tima koji čine Dijana VučinićBoštjan VugaSimon HartmanIlka i Andreas RubiNebojša Adžić, kojom se Crna Gora predstavila na Bijenalu arhtekture u Veneciji - dodaju organizatori KotorAPSS-a.

Program će sjutra početi specijalnim Pecha Kucha izdanjem u kotorskom kafeu "Havana", sa početkom u 20.20 časova. Drugog dana Foruma bićemo u prilici da prisustvujemo otvaranju izložbe o crnogorskom modernizmu, fotografa Jurija Palmina u Dukley Art Centru,u nekadašnjim prostorijama "Jugooceanije", u 19 časova - stoji u najavi.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije - finalni simpozijum - biće održan 17. i 18. jula. Prvog dana panel će otvoriti programska direktorica i utemeljiteljka KotorAPSS-a, Dijana Vučinić, a govoriće još Boštjan Vuga (Sadar+Vuga, Slovenija), Sonja Radović-Jelovac (Studio Synthesis, Crna Gora) i Branislav Mitrović (MITArh, Srbija). Posljednjeg dana Foruma, izlaganja će imati Jirgen Majer H. (J. Mayer H. und partner, Njemačka), Luiz Relensman (UNCUBE/BTU Cottbus, Njemačka), Tatjana Rajić (Expeditio, Crna Gora), Simon Hartman (HHF Architects, Švajcarska), Jan Anderson (The Designers Republic, Velika Britanija), Anastasija Smirnova (Svesmi/Strelka, Rusija/Holandija) i Milan Tomac (ENOTA, Slovenija).

Glavni pokrovitelj KotorAPSS-a je Ministarstvo kulture Crne Gore, a ostali su Grad Kotor, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore, dok su među partnerima i sponzorima DodingEntExtInženjerska komora Crne GoreSavez arhitekata i mnogi drugi. Međunarodni programski partneri univerziteti u Vinterturu, Insbruku, Friburgu, ETH UniverzitetORIS kuća arhitekture, HHF ArhitektiSadar+VugaUrban-Think Tank i DAZ.

Prisustvo na ovogodišnjem KotorAPSSu je besplatno, a zainteresovani se mogu prijaviti putem elektronske pošte: apply@kotorapss.me.

Portal Analitika