Kultura

Izložba Milene Mijović-Durutović u Gradskom muzeju u Skoplju

Peta samostalna izložba istaknute crnogorske umjetnice Milene Mijović Durutović, pod nazivom "Vrh Orlovog krša", biće sjutra otvorena u Gradskom muzeju u Skoplju u 20.30 časova.
Izložba Milene Mijović-Durutović u Gradskom muzeju u Skoplju
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu će otvoriti predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Makedonije, Hristijan Sanev i gradonačelnik Skoplja, Koče Trajanovski.

Postavka je dio projekta umjetnice, čiji je cilj predstavljanje i promocija savremenog likovnog izraza Crne Gore u državama zapadnog Balkana i unaprjeđenje kulturne saradnje ovih država. Mijović-Durutović u Skoplju izlaže uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

- Izložba simbolički oslikava ambiciju savremenog crnogorskog čovjeka da, u vremenima brzih i temeljnih promjena, pronađe ispunjenje. Traganje sa tim ciljem razapinje se između početka i kraja, života i smrti, dobra i zla, svetog i prokletstva, duha i materije - poruka koju umjetnik transponuje kroz crno i bijelo… Kao i u životu, tako i na platnima Milene Mijović-Durutović odgovori traže strpljenje, snagu, istrajnost, razumijevanje, ponekad i prolivenu krv, ali iznad svega radost i uprkos svemu kulminaciju u ostvarenju… što krije snažna crvena na platnima ove umjetnice - navodi se u katalogu za ovu izložbu.

Portal Analitika