Društvo

MIHAILO: Svijet je u Potočarima ubijen više od 7.000 puta u jednom danu

Dolazak u Potočare budi u meni najtužnija osjećanja. Od svojeg prvog odlaska na mjesto genocida u Potočare, idem imajući na umu uvijek ljudsku i poetsku bol pjesničkog kosmizma našeg velikog crnogorskog pjesnika Aleksandra Ivanovića, koji je poručio ljudima za sva vremena: "Svaka je smrt po jedna propast svijeta", kazao je u intervjuu Avazu mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
MIHAILO: Svijet je u Potočarima ubijen više od 7.000 puta u jednom danu
Portal AnalitikaIzvor

On je juče u Potočarima prisustvovao obilježavanju 20 godina od genocida u Srebrenici.

- Primjenom Lesovog pjesničkog krika za čovjekovom izgubljenom srećom, ovaj svijet je u Potočarima ubijen više od 7.000 puta u danu počinjenog genocida. Tada su ubijani i Bog i čovjek, da bi poslije velike tragedije sa srebreničkog gubilišta, jednog od najtragičnijih i najdostojanstvenijih u povijesnici ljudskog roda, ostala oporuka i opomena ljudskoj vrsti da nikad više ne čine s ljudima ono što su prethodno učinili s ljudskom riječju ubijajući je. Upamtimo, i crkveni velikodostojnici koji su u bosanskoj ratnoj drami učestvovali, još se nijesu poklonili žrtvama genocida - kazao je mitropolit Mihailo Avazu.

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz CPC, povodom dvadesetogodišnjice srebreničkog masakra, delegacija CPC, na čelu sa arhiepsikopopom cetinjskim i mitropolitom crnogorskim, gospodinom Mihailom i članovima Zlatkom Bulićem i Stevom Vučinićem, prisustvovala je komemoraciji.

Mitropolit Mihailo susreo se sa visokim predstavnikom Međunarodne zajednice za BiH, Valentinom Ickom, predsjednikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji ga je pozvao da posjeti Srebrenicu, i predstavnikom američkog Senata.

- Vladika ih je upoznao sa ponižavajućim statusom CPC u zemlji i problemima sa kojima se svakodnevno suočava. Kao visoki gost, položio je cvijeće na spomenik žrtvama srebreničkog masakra i bio počastvovan velikim i toplim aplauzom svih prisutnih - navodi se u saopštenju.

Odgovarajući na pitanje Avaza da li je imao problema što se i prošle godine poklonio nevinim srebreničkim žrtvama, Mihailo je kazao da je bilo i toga "naročito iz SPC-a, s odbranaškim stavovima" zašto se nije poklonio srpskim žrtvama.

- Pri tome su zaboravili da se ja još slobodno ne krećem u slobodnoj i međunarodno priznatoj Crnoj Gori, od srpskih anarhista. Zaboravili su ono suštinsko, da sam se ja u Potočarima poklonio ne samo srebreničkim žrtvama, nego kroz njih svim žrtvama rata u Bosni i ujedno univerzalnoj ljudskoj žrtvi holokausta u savremenom svijetu - dodao je mitropolit CPC u intervjuu Avazu.

Portal Analitika