Kultura

KOTORART: Djeca nagradila "Mačora u čizmama" i Jelenu Simić

Zbog nezaboravnog putovanja u svijet basne u kojem se radom i upornošću stiže do krune sopstvenih snova i neposredne komunikacije između publike i aktera tog svijeta, dječiji žiri, na dvadeset i trećem Kotorskom festivalu pozorišta za djecu dodjeljuje prvu nagradu predstavi Gradskog pozorišta Podgorica "Mačor u čizmama".
KOTORART: Djeca nagradila "Mačora u čizmama" i Jelenu Simić
Portal AnalitikaIzvor

Ovako su glavni "djelioci pravde" obrazložili najznačajniju nagradu 23. KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Druga nagrada pripala je ruskoj predstavi "Karmen" regionalnog lutkarskog pozorišta "Teremok Vologda" i to "zbog vragolaste i jake scenske igre".

- Lutke su oživjele i niko ne može da nas ubijedi da igračke nisu kao ljudi, igrali su i plesali na sceni, zajdno, uz prisustvo publike i svi smo to vidjeli - navode članovi žirija.

Treća nagrada pripala je lutkarskom teatru "Merlin" za "Zaboravljenu zemlju".

- U dalekom svijetu,u kojem lutke čuvaju prirodu, za razliku od ljudi, u dalekom svijetu koji postavlja gomilu pitanja, na koja, možda, samo djeca znaju odgovor, odlazi treća nagrada, sa nadom da zaboravljena zemlja nikad neće biti zaboravljena - stoji u obrazloženju.

Specijalna nagrada, po mišljenju dječijeg žirija, ide u ruke svestrane glumice Jelene Simić.

- Ona je napravljena od slame, igra dvorsku ludu, razgovara sa lutkama, prelazi ulicu na pravilan način i krije tajnu dječije ljubavi i nezaboravnog prijateljstva. Ona, kako djeca kažu "jednostavno umije svašta da radi, na bezbroj različitih načina" jer zapravo i jeste, u dubini duše, jedno veliko dijete - kazao je žiri.

Žiri grada Kotora dodijelio je nagradu predstavi "Čarobnjak iz Oza" Gradskog pozorišta iz Podgorice "zbog velikog horizonta doživljaja, za sve od sedam do sto sedam godina, zbog nevidljive niti koja glumce povezuje sa publikom, kroz muziku, pokret i govor".

ASSITEJ Crna Gora dodjeljuje dvije specijalne nagrade. Prva ide Dramskoj trupi "Joj, evo ih ovi" iz Novog Pazara za predstavu "Beton mahala" zbog "socijalnog angažmana i doprinosa razvoju pozorišnog stvaralaštva mladih, dok je "Ivica i Marica" u produkciji Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" sa Cetinja nagrađena za "savremeno i scenski inovativno tumačenje poznatih priča za djecu".

Večeras će biti zatvoren 23. KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu, i to svečanom dodjelom nagrada na Trgu od oružja od 21.30 časova.

Kotor je proteklih dvanaest dana bio pun igre, pjesme, dječijih osmjeha, malih i velikih umjetnika i naravno pozorištnih predstava. Prepuni programi koji su se održavali na preko dvadesetak lokacija od ranih jutarnjih časova pa sve do ponoći, obojali su grad svim bojama.

Sinoć je priređena posljednja predstava u sklopu glavnog pozorišnog programa - "Anima blu" pozorišne trupe "Tam Teatromuzika" iz Italije. Kroz zvukove i animaciju bavili su se životom Marka Šagala.

Večerašnjoj dodjeli nagrada prethodiće tradicionalni ekološki program Velika trampa na Pjaci od kina, gdje će djeca razmjenjivati igračke, knjige i stvari koje im više nisu potrebne - igračke, knjige koje su pročitali i sve ono što misle da nekom drugom može biti od koristi biće izloženo i spremno za razmjenu. Prije toga, djeca će moći da igraju društvene igre koje će voditi članovi kluba društvenih igara "Brljok" iz Podgorice, biće organizovane i projekcije kratkih filmova koje su radili polaznici festivalske filmske radionice. 

Portal Analitika