Svijet

Čak 84 odsto Grka bi da zadrži euro

Većina Grka - čak 84 odsto - želi da njihova zemlja ostane u eurozoni, dok se samo 12 odsto zalaže za povratak drahme, pokazalo je istraživanje agencije Metron.
Čak 84 odsto Grka bi da zadrži euro
Portal AnalitikaIzvor

Prema istraživanju koje je objavio list "Parapolitika", 55 odsto ispitanih reklo je da je "ne" na referendumu o ponudi kreditora 5. jula bio ispravan odgovor.

Međutim, prema drugom istraživanju koje je sproveo Makedonski univerzitet u Solunu, pristalice stranke Siriza premijera Aleksisa Ciprasa, podijeljene su po pitanju da li je povratak na drahmu dobro rješenje, javlja Rojters.

Oko 47,5 odsto ispitanih pristalica Sirize, reklo je da bi zadržalo euro, dok 40 odsto misli da je bolje vratiti drahmu.

Gotovo 60 odsto smatra da će se njihove lične finansije tokom naredne godine ili definitivno ili djelimično pogoršati, dok samo 10 odsto misli da će biti bolje.

Uprkos tome, Siriza i dalje ima najveću podršku građana, s 45,6 odsto njih koji bi ponovo glasali za tu stranku na parlamentarnim izborima, pokazuje istraživanje "Metron analajziza".

Nova demokratija desnog centra ima podršku 22,7 odsto građana.

(Tanjug)

Portal Analitika