Politika

GO SNP: Niko nas nije zvao na proteste

Glavni odbor Socijalističke narodne partije Crne Gore, na Trećoj sjednici održanoj juče na Cetinju, raspravljao je o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.
GO SNP: Niko nas nije zvao na proteste
Portal AnalitikaIzvor

SNP smatra da se jednom zauvijek mora prestati sa štetnom ekonomskom politikom aktuelne parlamentarne većine, koja je nesporno suprotna interesima građana Crne Gore.

-Poreski dug je u konstantnom porastu i danas dostiže iznos od 750 miliona eura, štrajkovi su postali jedina mogućnost da se Vlada urazumi i pristupi socijalnom dijalogu, investicije daleka prošlost, a nova radna mjesta misaona imenica. SNP će i u narednom periodu aktivno ukazivati na ono što tišti običnog građanina, a to su konkretna životna pitanja, ali i još jače i snažnije predlagati neposredna rješenja za poboljšanje životnog standarda građana, otvaranje novih radnih mjesta i davanje veće šanse mladima za zaposlenje, unapređenje kvaliteta zdravstvenog i obrazovnog sistema, kao i stvaranje uslova da iznosi socijalnih davanja obezbjeđuju život dostojan čovjeka. U tom cilju, Glavni odbor je zadužio Klub poslanika SNP CG da pripremi i predloži set zakona iz socio-ekonomske sfere- saopšteno je Portalu Analitika sa sjednice.

Glavni odbor SNP-a je naglasio da su, u aktuelnoj situaciji svojevrsne ekonomske apatije i besperspektivnosti, očekivani i legitimni protesti, kao vid demokratskog neslaganja sa načinom na koji se sprovodi politika vlasti.

-Međutim, protesti moraju imati jasno definisan cilj, ali i način kako će se taj cilj ostvariti, jer treba da imaju pozitivnu energiju i prenesu našim građanima krupne poruke o neohodnim promjenama u državi, što zavisi od više faktora, u svakom slučaju, najmanje od SNP-a. Glavni odbor je posebno potencirao da je SNP stranka koja je nastala nakon velikog narodnog protesta 1998. godine i samim tim nikada nije bila, niti će biti protiv organizacije ozbiljne, jasno definisane i odlučne akcije iskazivanja nezadovoljstva politikom Vlade Crne Gore. Naglašavamo da SNP-u do ovog trenutka nije upućen bilo kakav jasan i zvaničan poziv u vezi učešća na protestima. Svjesni činjenice da su pripreme, po riječima organizatora protesta, već završene - mi taj poziv više i ne očekujemo- navedeno je u saopštenju.

Glavni odbor je utvrdio i stranački cilj na narednim parlamentarnim izborima.

Klub poslanika SNP-a u Skupštini Crne Gore je zadužen da u parlamentarnu proceduru predloži set zakona iz sfere izbornog zakonodavstva i to: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu i Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registru prebivališta i boravišta.

Data je i puna podrška zakonodavnoj aktivnosti Kluba poslanika i istaknuto očekivanje većinske podrše u Skupštini Crne Gore našem predlogu izmjena i dopuna Budžeta za 2015. godinu, kao neophodne zakonske pretpostavke za rješavanje problema u Opštini Kolašin koje je naslijedila aktuelna koaliciona većina, a koji su nastali neodgovornom politikom bivše vlasti DPS-a i Grupe građana.

Glavni odbor je zadužio Klub poslanika SNP da predloži Odluku o dopuni Etičkog kodeksa poslanika.

Sve odluke Glavni odbor SNP-a je donio jednoglasno.

Portal Analitika