Društvo

Predstavnik NVO Mladiinfo Montenegro na skupu o slobodi medija u Briselu

Trideset mladih novinara i ilustratora iz 15 zemalja, uključujući Crnu Goru, sastaće se od 15. do19. jula u Berlinu kako bi podigli svijest o stepenu slobode štampe i javne riječi u Evropi. Glavni cilj je razviti strategiju da se odbrane i povećaju ova prava duž cijelog kontinenta.
Predstavnik NVO Mladiinfo Montenegro na skupu o slobodi medija u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Događaj “Sloboda medija - Spremni za akciju” organizuje European Youth Press (Evropska mreža mladih novinara - EYP) i njihova članica organizacija iz Njemačke “Jugendpresse”. To je treći korak većeg projekta “Oslobodimo medije! Sloboda medija u Evropi - Ograničeno izdanje?”.

Učesnici će biti uključeni u trening i “brainstorming” sesije, koje su napravljene da olakšaju skupljanje različitih iskustava i konceptualizaciju slobode medija. Na događaju će učesnici biti razdvojeni u dvije različite radne grupe. Novinari će napraviti web-platformu za podršku mladim medijskim stvaraocima, dok će ilustratori, pod nadzorom iskusnih umjetnika na temu ljudskih prava, Jorgosa Konstantinoua i Markusa Maconija, raditi na stripu, koji će ispričati priču slobode medija u različitim zemljama.

“Prijatno smo iznenađeni entuzijazmom i velikom posvećenošću, koju su učesnici pokazali do sada. Ovi mladi profesionalci dokazuju da mnogo toga možemo učiniti kako bi zaštitili novinarska prava i slobodu istraživanja i preciznog izvještavanja sa poštovanjem prema istini”, objasnila je koordinator projekta ispred EYP-a Ana Saraste.

Skica konačnog izgleda stripa biće prezentovana na privremenoj izložbi u zgradi Zirkus Zack u subotu, 18. jula. Izložba će biti otvorena za javnost i predstavnike medija. Biće prisutni i Reporteri bez granica, koji će prikazati promotivni materijal i slike, vezane za slobodu štampe u cijelom svijetu.

Događaj “Sloboda medija - Spremni za akciju” izgrađen je na bazi dvije prethodne projektne aktivnosti. Prva je održana u aprilu u Podgorici u partnerstvu sa NVO Mladiinfo Montenegro. Tamo su se sastali učesnici na seminaru o slobodi medija u evropskom kontekstu, koji su držali član upravnog odbora EYP-a Mihaela Džordžestvu i viši savjetnik u Indeksu za Cenzuru Melodi Patri. U slopu druge aktivnosti učesnici, koji su djelovali kao Ambasadori slobode medija, održali su lokalne javne rasprave u svojim zemljama i uključili svoje zajednice u debatu o trenutnom stanju slobode medija i javne riječi. U Crnoj Gori NVO Mladiinfo Montenegro organizovala je panel diskusiju na temu “Sloboda medija/novinara u Crnoj Gori”.

Portal Analitika