Društvo

Bakterije u gotovim jelima: Inspekcija kaznila „Maksi“ i „Merkator“

Gotova hrana, odnosno kuvana jela, pečena, dinstana, salate, prilozi koje kupujemo u hipermarketima sigurni su za upotrebu, pokazuju nalazi Sanitarne inspekcije. Po četkom godine, ipak, u hipermarketima ,,Merkatora“ i ,,Maksija“ u trgovačkim centrima ,,Gintaš“ i ,,Delta“ inspektori su pronašli bakterije, piše Pobjeda.
 Bakterije u gotovim jelima: Inspekcija kaznila „Maksi“ i „Merkator“
Portal AnalitikaIzvor

Kompanije su kažnjene sa po 500 eura, a iz Sanitarne inspekcije poručuju da nema mjesta panici jer bakterije nijesu mogle izazvati trovanje. Mnogi građani, u nedostatku vremena, često su prinuđeni da ručak kupe, što su prepoznali i vlasnici hipermarketa, pa su u ponudu uvrstili široku paletu gotovoh jela, od kuvanih, preko pečenih i dinstanih do salata i kolača. Koliko dnevno prodaju ovih proizvoda nije bilo moguće saznati, jer nijesu odgovorili na naša pitanja.

Inspekcija provjerava kvalitet gotovih obroka u svim većim marketima u Crnoj Gori i za sada su naišli jedino na ova dva sporna slučaja u Podgorici. Iz supermarketa ,,Maksi 104“, koji se nalazi u ,,Delti“, inspekcija je uzela šest uzoraka kuvane hrane od čega su dva bila neispravna. O kojim kuvanim jelima je riječ nijesmo dobili podatak, jer u Upravi za inspekcijske poslove ne vode tu evidenciju. Analizirali su i pet briseva sa radnih površina, a rezultati su pokazali da je jedan bio neispravan.

- Nađen je veći broj aerobnih bakterija od dozvoljenog, koje ne mogu dovesti do trovanja, nijesu patogene, već je riječ o trenutnom nepoštovanju temperaturnog režima na kojem se čuva hrana – kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove. Iste bakterije su pronašli i u gotovoj hrani u ,,Hipermarketu Podgorica“, u Gintašu. Inspekcija je uzela osam uzoraka hrane od čega su dva bila neispravna, a od pet briseva uzetih sa radnih površina svi su bili ispravni.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika