Zanimljivosti

Pronađena olupina invazione armade Kublaj-kana

Arheolozi su pronašli olupinu broda u okviru invazione armade koju je Kublaj-kan poslao da osvoji Japan u 13. vijeku. To je ujedno drugi pronađeni brod iz dve masivne flote koje su poslate 1274. i 1281. godine.
Pronađena olupina invazione armade Kublaj-kana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Obje invazione flote su navodno imale više od 4.000 brodova i oko 140.000 vojnika. Japan su spasili izuzetno jaki tajfuni, sa olujama koje su stanovnici Zemlje izlazećeg Sunca nazvali „kamikaze“, odnosno božanski vjetar.

Mongolski brod lociran je u zalivu blizu grada Macura, na zapadnoj obali ostrva Kjušu, i arheolozi smatraju da je brod pokušao da se tamo skloni od oluje.

brod-2

Dio trupa pronađen je ispod sloja sedimenata na dubini od 25 metra. U olupini je pronađen fini porcelan prizveden u Kini u to doba.

„Jedna od stvari koje želimo da saznamo od olupine je koje su materijale koristili Mongoli prije 730 godina, kao i tehnike korišćene u izgradnji brodova“, objašnjava Acujuki Nakata, čelnik odjeljenja za kulturnu baštinu gradskog odbora za obrazovanje u Macuri.

„Na prvom brodu koji smo pronašli 2011. godine zatekli smo veliki broj novčića, ali još ni jedan nijesmo otkrili u ovoj olupini“, ističe Nakata.

RTS

Portal Analitika