Politika

GOJKOVIĆ: Najteži je udarac sa leđa, pogotovo neočekivan

Odluka Skupštine opštine o mojoj smjeni prije dva dana je čudna i protivzakonita. Nije mi žao što nisam više tamo, svjestan sam da je odluka donijeta davno, samo je trebalo naći način kako da se sprovede, kazao je na oproštajnoj konferenciji za novinare, bivši predsjednik opštine Herceg Novi, Nikola Nikša Gojković, objavio je Radio Jadran.
GOJKOVIĆ: Najteži je udarac sa leđa, pogotovo neočekivan
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je obrazložio da je smijenjen, jer je odstupio od naređenja i odluka koje nije htio da sprovodi, smatrajući da nisu u duhu programskih principa Izbora.

"Pitam se je li ih ja nisam sprovodio ili ih je neko tumačio onako kako njemu odgovara. Na žalost, imali smo protivnike i na jednoj i na drugoj strani. S jednim bi se ispred nekako borili, ali sa ovim iza, nijesmo mogli. Najteži je udarac sa leđa, pogotovo neočekivan", kazao je Gojković ponosan što su radili najbolje što su mogli i dali maksimu za grad, prenosi Radio Jadran.

Podsjetio je da kada su došli na vlast sačekalo ih je sijaset problema koje su ostavili prethodnici u lokalnoj upravi, javinm preduzećima, ustanovama, a priznaje i da su bili neiskusni. Gojković tvrdi da su napravili dobru procjenu što su napravili programsku koalciju sa DPS-om, ali su dočekali da i oni dignu ruku za njegovu smjenu:

"Ako je i ovo za dobrobit Herceg Novog, ta žrtva mi uopšte teško nije pala nego će mi biti drago, jer znači da smo na neki način pomogli. Ali ako je ovo igra, vrijeme će pokazati. Ne treba meni niko da se izvinjava, jer znam da je moralo tako da bude. Znam da je bilo kome od njih bilo teško da ustane i da kaže: "Ja neću glasati", kazao je Gojković uvjeren da će svi koji su se odjednom okrenuli protiv njega nositi u duši ožiljak.

Grad nije funkcionisao 15 godina, a onda su još došle nove obaveze i problemi, Praznik mimoze, poplave, nevolje sa gradnjom kolektora, raskidom ugovora sa turskim izvođačem, aktiviranjem garancija, konzerviranjem gradilišta za sezonu, pa 25 dana bez vode u gradu. Tu je i nedostatak planske dokumentacije za investitore koji su htjeli da grade i sve je iziskivalo danonoćno angažovanje, kazao je Gojković:

"Saradnici iz koalicionog sporazuma nam nisu pružili podršku koju smo očekivali za 6 mjeseci. Od 6 zahtjeva koalicionog sporazuma ni jednan nije realizovan", podsjetio je Gojković odbijajući i optužbe da nije ostvarivao dobru komunikaciju sa novopostavljenim kadrovima i Izborom. Čak mjesec je kao predsjednik opštine čekao odgovor na dopis vezan za opštinu Lućane iz TO Herceg Novi.

Gojković je zamjerio i što predstavnici evropskih organizacija ne prate dovoljno šta se dešava nego samo ono što im odgovara. Ukazao je i na razne ružne pritiske saradnika, dojučerašnjih kolega iz Izbora, ali i kako je kazao, spremnu priču koalcionog partnera da se sve završi njegovom smjenom.

"Izdržali smo puno. I više nego što može normalan čovjek. Ima mnogo detalja, ali ostavićemo nešto i za sljedeći put. Osjećam se ponižen, prevaren, ali neka bude po onome: "Što si tražio to si i dobio!", kazao je Gojković uz tvrdnju da je od prvog dana poštovao koalicioni dogovor, ali ne i sporazum, jer on nikada nije potpisan.

Uz konastataciju da su proteklih pet mjeseci djelovali veoma efikasno i odgovorno, kao i da u reorganizaciji lokalne uprave nijesu išli revanšistički, već su razmišljali dugoročno i ostavljali dokazane stručnjake na radnim mjestima bez obzira na partijsku pripadnost, bivša predsjednica opštine dr Tamara Vujović je kazala da je politička odluka u lokalnom parlamentu nestatutarna:

"Donijeta je mimo volje birača, o čemu će se izjansiti narod nekom sljedećom, nadam se, skorom prilikom. Politička odluka je donijeta mimo Povelje Savjeta Evrope o lokalnoj samoupravi, o čemu takođe ima ko da se izjasni. Pa nisu ovo više 90-te i tamni vilajet rata, šverca i lova u mutnom. Crna Gora jer bar deklarativno izabarala put vladavine prava. Vidjećemo šta će se dalje dešavati, a kako mi je poručio jedan građanin: "ne postoji tako mudar učitelj, kao što je iskustvo", istakla je dr Vujović.

Ona je u jednom momentu poručila i poznatu „ćeraćemo se još..", a na pitanje šta to znači u njenom slučaju kazala je da postoji više vidova političke borbe.

Da manjinsko krilo Izbora u Skupštini neće odustati od zalaganja za interese grada, potvrdio je i odbornik dr Špiro Vuković. On je opet ukazao da je odluka parlamenta nezakonita i da će se žaliti Ustavnom sudu. Njihova četiri odbornika djelovaće isključivo u interesu grada, jer ih je izabrao narod, koga neće iznevjeriti.

Neće se, kako je ustvrdio, nikome suprostavljati iz neprincipijelnih razloga, ali odlučno će biti u službi građana. Formiraće svoj Klub nezavisnih odbornika. Ne bježe od Izbora, ali ne u ovakvom izdanju, već baziranom na osnivačkim principima te vanstranačke institucije, kojoj je najvažnija zakonitost. Vuković je najavio sazivanje Skupštine Izbora, nakon čega će biti jasnije ko je na čijoj strani.

Odbornica Jovana Šijačić potvrdila je da je njen potpis neko zloupotrijebio u Izboru na dopisu Disciplinske komisije kojim se od Nikše Gojkovića traži smjena dr Tamare Vujović.

Radio Jadran 

Portal Analitika