Abiznis

Podržati investitore na sjeveru u izgradnji mini hidroelektrana

U Tomaševu, u Bijelom Polju, danas je, na inicijativu Zajednice opština Crne Gore i Montenegro Biznis alijanse (MBA), održan sastanak predstavnika investitora firme Synergy i predsjednika opština sa sjevera Crne Gore.
Podržati investitore na sjeveru u izgradnji mini hidroelektrana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Investitor Ljubiša Bošković predstavio je projekat i upoznao prisutne sa administrativnim i tehničkim procedurama i barijerama u realizaciji projekta izgradnje mini hidroelektrane "Vrelo". Investor Radoje Vujadinović predstavio je benefite koje opštine mogu ostvariti pružanjem podrške investitorima u oblasti izgradnje mini hidroelektrana.

Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, pozvao je sve opštine na sjeveru da pruže neophodnu podršku investitorima, jer se koristi za lokanu zajednicu ostvaruju kroz proizvodnju električne energije dovoljne za javnu rasvjetu u opštini, zapošljavanje lokalnog stanovništva i angažovanje lokalnih firmi u izvođenju radova na izgradnji mini hidroelektrana.

"Ono što je posebno važno, realizacijom projekata izgradnje mini hidroelektrana, opštine obezbjeđuju sigurne, stabilne i dugoročne izvore prihoda", naglasio je Bojadžić.

"Prepoznajući probleme u realizaciji ovih projekata, Zajednica opština je podnijela Inicijativu predsjedniku Vlade i resornim ministarstvima kako bi se pojednostavile i ubrzale procedure za izdavanje potrebnih dozvola, a kao rezultat ove Inicijative, u radnoj verziji Zakona o uredjenju prostora i izgradnje objekata, usvojeni su predlozi Zajednice opština, pa je izdavanje dozvola za izgradnju mini hidroelektrana do 1 MW sada u nadležnosti lokalanih samouprava", istakao je Bojadžić.  

Zoran Vulević, izvršni direktor Montenegro Biznis Alijanse, ukazao je na potrebu dalje saradnje svih aktera na unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike, kako bi se ubrzao ekonomski razvoj lokalnih zajednica, posebno na sjeveru države.

Predsjednici opština su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da se upoznaju sa mogućnostima koje se pružaju lokalnim zajednicama kroz realizaciju ovakvih projekata i izrazili punu podršku zajedničkom djelovanju na tom planu.

Portal Analitika