Politika

VUJOVIĆ: Status quo biće nastavljen a sukob DPS-SDP prikriven

Za analitičara Zlatka Vujovića, najizgledniji scenario u vladajućoj koaliciji je da status quo bude nastavljen – da svi, kako kaže, igraju svoju igru a sukob da stave u drugi plan. Ta opcija je, ističe, realna jer ni Milo Đukanović ni Ranko Krivokapić nemaju snage da smijene jedan drugog. Uprkos svim nesuglasicama, Vujović ne očekuje raspisivanje izbora prije pozivnice za NATO.
VUJOVIĆ: Status quo biće nastavljen a sukob DPS-SDP prikriven
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On kaže za Radio Antena M ocijenio da su ključni akteri vladajuće koalicije u pat poziciji i navodi da Ranko Krivokapić nema snage da sa opozicijom zaprijeti Vladi a upitno je i može li Milo Đukanović da smijeni Krivokapića sa pozicije predsjednika Parlamenta.

„To je realan odnos snaga. Da nije bilo, uslovno rečeno, iznenađujućeg odnosa Pozitivne, svakako da bi Krivokapić imao na raspalaganju «ucjenjivački kapacitet» ali to sad nije realno“, objašnjava Vujović.

Pristajanje na takvu poziciju, šteti Krivokapićevom autoritetu i u samom SDP-u, dodaje Vujović.

Vujović navodi da bi SDP mogla da napusti Vladu i izazove prijevremene izbore čime bi, kako kaže, Krivokapić pokazao da ne prihvata takav odnos premijera.

„To, međutim, nije baš vjerovatno zato što je i Krivokapić svjestan da ima veće šanse ako na izbore izađe kao predsjednik Skupštine te sa onim resursima kojima raspolažu Raško Konjević kao ministar i ostali SDP funkcioneri koji su na vlasti“, ocjenjuje Vujović.

Za Vujovića, najizgledniji scenario je da status quo bude nastavljen.

„Da svi igraju neku svoju igru a da se ispod površine odigrava intezivan sukob DPS-a i SDP-a koji traje već duže vrijeme“, pojašnjava Vujović.

Takva situacija u vladajućoj koaliciji može da se prolongira do kraja godine; do trenutka kad bi NATO, prema najavama, trebalo da nam uputi pozivnicu za članstvo. Vujović ne očekuje da bi izbori mogli da budu organizovani prije pozivnice.

„Bilo bi čudno da Vlada prestane s radom neposredno prije donošenja odluke o NATO-u koja najranije može biti donijeta u oktobru. Iznanadilo bi me ukoliko bi izbori bili raspisani za septembar ili oktobar jer to znači da bi se to moralo desiti narednih nedjelja“, vjeruje Vujović.

Na jesen je, međutim, izvjestan početak protesta Demokratskog fronta. Vujović smatra da je to pokušaj DF da povrati lidersku poziciju među opozicijom koju su, kaže, izgubili. Prije svih, pokušaće da se nametnu Lekićevom Demosu i Bečićevim Demokratama ali, kako Vujović vjeruje, bezuspješno.

„Iz razloga što ne vidim zašto bi neko, ko je izgradio tako snažnu poziciju u kratkom periodu, dijelio svoj kapital sa DF-om koji će teško moći da izbori značajniji rezultat na narednim izborima, ako je suditi po istraživanjima“, navodi naš sagovornik.

Ukoliko DF ne poveća podršku i sam politički savez će biti na iskušenju, zaključio je Vujović.

Izvor: antenam.net; foto: rtcg.me

Portal Analitika