Politika

BS: Husović i Mustafić na komemoraciji u Potočarima

Bošnjačka stranka istinski se saosjeća sa porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pridružuje se obilježavanju 11. jula - Dana sjećanja na najmasovniji zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
BS: Husović i Mustafić na komemoraciji u Potočarima
Portal AnalitikaIzvor

"Prije 20 godina, koje se navršavaju u subotu, 11. jula, više od osam hiljada građana Srebrenice bošnjačke nacionalnosti, odvedeno je u nepovrat, pred očima čitave međunarodne javnosti i uz sudjelovanje dijela njihovih mirovnih snaga. Bio je ovo završni čin planiranog i sistematski sprovođenog genocida nad Bošnjacima u kome je ubijeno na hiljade pripadnika ovog naroda, porušeno na stotine džamija i drugih sakralnih objekata, devastirano mnoštvo kulturno-historijskih objekta, zatirano duhovno i materijalno nasljeđe. I ovog 11. jula će u Potočarima biti klanjana dženaza za još 135 novoidentifikovanih civilnih žrtava genocida iz 1995. godine. Najodgovorniji koji su organizovali i sprovodili genocid tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, izvedeni su pred lice pravde, ali još uvijek nijesu kažnjeni za ovaj i ostale zločine", navedeno je u saopštenju.

Naglašava se da deportacije bošnjačkih izbjeglica, etničko čišćenje pljevaljske Bukovice, otmica u Štrpcima, napade na vjerske objekte takođe predstavljaju dio ukupnog ambijenta zločina i terora koji se 90-ih godina prošlog vijeka dešavao na ovim prostorima. Na žalost, ovi slučajevi još uvijek nijesu do kraja sudski procesuirani, a počinitelji i nalogodavci još uvijek nijesu adekvatno kažnjeni.

"S obzirom da su predpristupni pregovori o članstvu u EU otvoreni, za očekivati je da institucije države Cne Gore, prije svega pravosudni organi,  više urade u ovom pravcu, kako bi, napokon počinioci i nalogodavci navedenih zlodjela bili sankcionisani, i vraćeno  povjerenje građana u ove instiutcije. Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović i poslanik Suljo Mustafić biće dio državne delegacije koju predvodi predsjednik Crne Gore Filip Vujanović povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad bošnjačkim civilima «Sigurne zone UN-a» Srebrenice u julu 1995. Prisustvo zvaničnika Crne Gore na komemoraciji i dženazi u Potočarima nesumnjivo je poruka da  Crna Gora slijedi evropsku praksu podsjećanja na genocid u Srebrenici", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika