Politika

KRIVOKAPIĆ: SDP neće tražiti odmah od Brajovića i Lazovića da vrate mandate

Socijaldemokratska partija (SDP) neće odmah tražiti od ministara koju su napustili tu stranku, Ivana Brajovića i Vujice Lazovića, da vrate mandate, već će sačekati da pokažu demokratsku opredijeljenost prema NATO-u i Crnoj Gori, poručio je lider SDP-a, Ranko Krivokapić.
KRIVOKAPIĆ: SDP neće tražiti odmah od Brajovića i Lazovića da vrate mandate
Portal AnalitikaIzvor

On nije želio da komentariše najavu bivših partijskih kolega o osnivanje partije Socijaldemokrata (SD), navodeći da želi da ih pamti “onakvim kakvi su nekad bili”.

Krivokapić je kazao novinarima da postoji sloboda udruživanja i da ne bi komentarisao “bivše drugove”, podsjećajući da se pred svake izbore dešava, kako je naveo, poplava novih partija. 

 Neke od njih, kako je rekao, ispostave se kao "satelitske družine", a neke su stvarno nove partije, “pa ćemo vidjeti šta će se desiti i onda reći šta će se desiti”.

Poštovanje koalicionog sporazuma

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Mila Đukanovići da Brajović i Lazović imaju legitimitet i da li će zbog toga pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, on je kazao da mu je drago da se desilo ono što je i očekivao, a to je da će Koalicioni sporazum dvije partije biti ispoštovan.

 U sporazumu je, kako je objasnio, sve jasno.

“Ja sam vidio ono što smo očekivao, a to je da ćemo kao i do sada, i Đukanović i ja, poštovati ono što smo potpisali u Koalicionom sporazumu, a to je jasno da svi mi zajedno, kao kandidati za NATO, moramo se odlučiti ponašati demokratski i držati se demokratskih standarda”, naveo je Krivokapić.

To znači, kako je dodao, da će poštovati sporazume i datu riječ, kao i da će “ono što je oteto od SDP-a biti i vraćeno SDP-u, bez velikih procedura”.

“To je prilika da oni koji to treba da urade, pokažu i na djelu da makar dijelom stoje iza svojih riječi i da time ne otežavaju poziciju Vlade na međunarondoj sceni u šest mjeseci odlučujućih za NATO, da ne ruše kredibilitet, vjerodostojnost i legitimitet Vlade”, kazao je on.

 Upitan kada će od ministara tražiti da vrate mandate, Krivokapić je rekao da je za SDP važno da se pokaže da Crna Gora ne funkcioniše samo po "principu uslovljavanja".

“Za nas u SDP-u je veoma važno da pokažemo da Crna Gora ne funkcioniše samo na principu uslovljavanja, nego da se stvaraju demokratska kultura i standardi i da političari budu odgovorni”, kazao je Krivokapić.

To je, kako je naveo, ono što se od Crne Gore očekuje i u NATO i u EU integracijama.

“Tako da bih dao još malo vremena bivšim kolegama da dokažu na djelu svoju demokratsku opredijeljenost i prema NATO-u i prema Crnoj Gori”, poručio je Krivokapić.

On je ukazao na primjer kada je 2003. godine tražio da državni tužilac podnese ostavku i kada je osnova, kako je naveo, za to bilo samo u demokratskoj kulturi.

“Ja sam tad uslovio svoj dolazak na mjesto predsjednika parlamenta ostavkom tužioca”, objasnio je Krivokapić, navodeći da računa da je demokratija sada mnogo jača u Crnoj Gori, nego 2003. godine.

 On je kazao da očekuje da je država koja će biti članica NATO-a i za koju se očekuje da postana članica EU do kraja ove dekade, dovoljno sazrala da javne ličnosti moraju poštovati demokratske standarde i dati primjere drugima kako se to radi.

U SDP-u nije došlo do rasipanja

 Na pitanje kako komentariše rasipanje SDP-a, Krivokapić je kazao da se ta partija ne rasipa.

“Ne mogu to da komentarišem jer nije rasipanje”, rekao je Krivokapić, navodeći da se tu slaže sa Đukanovićem upoređujući to sa odnosom DPS-SNP, 1997.godine.

 DPS je tada, kako je podsjetio, izašla jača. 

 Kako je rekao, SDP je demokratski donijela odluke na Kongresu, a “oni su, nespremni da poštuju demokratiju u svojoj partiji, napustili SDP”.

“Prema tome, SDP ovim jača, jer su partiju napustili oni koji nijesu htjeli da slijede politiku SDP-a o kojoj je demokratski odlučeno”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, desetak ili stotinjak ljudi u partiji od preko deset hiljada ljudi, nije osipanje.

 On je ukazao na primjer barskog SDP-a, koji je, kako je naveo, najjači opštinski odbor te partije.

“Najjači opštinski odbor nije pošao za onim koji je 25 godina bio na njegovom čelu, nego je ostao vjeran partiji, tri četvrtine opštinskog odbora i tri četvrtine Predsjedništva”, naveo je Krivokapić.

SDP je, odlaskom dijela članova, kako je kazao, dobila jedinstvo.

“SDP jača time što je dobila akciono i političko jedinstvo”, kazao je Krivokapić, navodeći da će biti i jači i po tome što dolaze novi članovi.

 Na pitanje da li bi, eventualno, stupali u koaliciju sa SD, Krivokapić je naveo da su SDP-u uvijek prilazili drugi. “Ono što znam i što je uvijek bilo, nijesmo mi išli ni sa kim nego su drugi dolazili uz naš program i politiku”.

“Svi koji budu htjeli doći na naš program i na našu politiku, moći će sa nama. Naravno, to treba i djelima da dokažu, ne samo riječima”, kazao je Krivokapić. (Mina)

 

Portal Analitika