Društvo

Kolašin: Promet nije skrivan od zaposlenih

Promet preko svih računa lokalne uprave Kolašin nije skrivan od zaposlenih, odbornika, poreskih obveznika, nadležnih organa i revizija završnih računa, saopšteno je iz kolašinskih opštinskih odbora Demokratske partije socijalista (DPS) i Grupe birača.
Kolašin: Promet nije skrivan od zaposlenih
Portal AnalitikaIzvor

Iz tih odbora reagovali su na izjavu poslanika Demokratskog fronta (DF), Nebojše Medojevića koji je dostavio vrhovnom državnom tužiocu (VDT), Ivici Stankoviću inicijativu za pokretanje odgovarajućeg istražnog postupka o, kako tvrdi, nezakonitom poslovanju Opštine Kolašin od 2010. do ove godine.

Sve promjene na računima, kako tvrde odbornici DPS-a i GP-a, knjižene su i iskazivane u glavnoj knjizi trezora, prenosi Dnevne novine.

"Svi prihodi, rashodi, sve uplate i isplate knjižene su takođe u glavnoj knjizi trezora i dostupne su javnosti uz napomenu da tako posluju sve opštine u Crnoj Gori, u skladu sa propisima o trezorskom poslovanju i predstavljaju legalan promet državnog novca. Promet novca preko svih otvorenih računa kod svih banaka rađen je u interesu funkcionisanja lokalne uprave i isplate zarada zaposlenima", navodi se u reagovanju.

Iz te dvije partije pitali su Medojevića da li zna preko kojeg računa posluje predsjednik kolašinske Opštine, Željka Vuksanović i da li mu je poznato da se državnim novcem posluje preko računa Javne ustanove za kulturu i javnih komunalnih preduzeća koji nemaju veze sa trezorskim poslovanjem, i da li je podnio krivične prijave protiv nadležnih.

Odbornici DPS-a i GP-a saopštili su i informaciju da je budžet Opštine donijet mimo zakona. U dopisu Ministarstva finansija u koji su Dnevne novine imale uvid jasno je naznačeno da je Opština Kolašin odluku o budžetu za ovu godinu donijela bez prethodno pribavljenog mišljenja tog Vladinog resora.

"Mišljenja smo da odluka o budžetu Opštine Kolašin nije donesena u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakona o finansiranju lokalne samouprave", navodi se u obrazloženju Ministarstva finansija.

Zbog toga, funkcioneri tih partija zatražili su od Medojevića da saopšti je li podnio krivične prijave protiv čelnika DF-a, Socijalističke narodne partije (SNP) i Socijaldemokratske partije (SDP) zbog nezakonitosti u proceduri donošenja odluke o budžetu Opštine Kolašin za ovu godinu.

"Kad se konstatuje da nema ni budžeta, onda nema ni vlasti jer je to osnovni akt opštine, zbog čega se u opštinu koja ga nema uvodi prinudna uprava u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi", zaključili su odbornici DPS-a i GP-a.

Portal Analitika