Politika

Vuković: Crna Gora nije maćeha svojoj dijaspori

Crna Gora jedna je od rijetkih država koja van svojih granica, širom svijeta, ima iseljenika skoro taman koliko i stanovnika. Što za Crnu Gori čini dijaspora, a što dijaspora za maticu, pitanje je koje se često postavlja.
Vuković: Crna Gora nije maćeha svojoj dijaspori
Portal AnalitikaIzvor

Činjenica je da je dijaspora jedne zemlje njen najbolji ambasador u svijetu. No, isto fakat je i da naše  iseljenike u inostranstvu ponosnima čini ono što država radi, kako se oni u tuđini ne bi osjetili zaboravljenim, nakon što su, sticajem raznih okolnosti, otišli u potrazi za boljim životom.

Da je crnogorska dijaspora jedan od značajnih faktora budžetske stabilnosti zemlje ne kriju ni u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, iz kojeg je ranije saopšteno da je u našu zemlju, formalnim kanalima od iseljenika, godišnje pristizalo 350 miliona eura.

Procjene pokazuju da još toliko novca pristiže neformalnim kanalima. Sagleda li se ono što država čini za dijasporu, u poređenju s novcem koji se od nje slije u državnu kasu, nameće se pitanje ima li Crna Gora maćehinski odnos prema iseljenicima, te sjeti li ih se samo onda kad “zaškripi”, bilo da je riječ o izborima ili nedostatku investicija.

Takva dilema neprihvatljiva je za predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodraga Vukovića, koji je uvjeren da se u posljednje vrijeme popravio odnos na relaciji država-dijaspora. Ako je do sada i bilo zastoja, razlog je, kako kaže dugotrajan proces tranzicije, te činjenica da je Crna Gora dugo godina bila okrenuta unutrašnjoj politici.

“Sa druge strane, u spoljnjoj politici orjentisali smo se na prioritete – EU, međunarodne organizacije, NATO. Ostala pitanja nijesu bila na pravi način tretirana, pa tako odnos prema našim iseljenicima. Ali sada konačno, prvi put Crna Gora ima Upravu za dijasporu, u sastavu Ministarstva vanjskih poslova”, kazao je Vuković za Dnevne novine.

Smatra da imamo i vrlo vidljiv napor da se normativno obezbijedi kvalitetnija politika koja će se voditi kad je riječ o ljudima van Crne Gore, kao i o vezama sa maticom.

“U ovom trenutku mislim da smo na pravom putu da tu vrlo značajnu politiku izdignemo na nivo prioritetnih državnih politika. Ne znam kad je to država imala selektivan odnos prema iseljenicima i kad se to ona sjetila njih kad je trebao novac”, rekao je Vuković, negirajući da postoji bilo kakav loš, maćehinski odnos prema dijaspori.

 Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika