Abiznis

RUDNICI BOKSITA: Vlada ne može uticati na obustavljanje krivičnih prijava

Vlada ne može uticati na obustavljanje pokretanja krivičnih prijava prema radnicima Rudnika boksita, jer to nije u njenim ingerencijama, konstatovano je na sjednici izvršne vlasti.
RUDNICI BOKSITA: Vlada ne može uticati na obustavljanje krivičnih prijava
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je razmatrala informaciju o aktuelnoj situaciji u Rudnicima boksita i Zaključke Skupštine u vezi sa tom kompanijom.

Kako se navodi u Informaciji, prvi zaključak koji se odnosi na odluku o prihvatanju najbolje ponude za prodaju imovine ili odluka o raspisivanju javnog nadmetanja (licitacije) za prodaju imovine Rudnika boksita od Privrednog suda, već je realizovan.

»Predlog drugog zaključka, koji se odnosi na slučaj nepronalaska pouzdanog strateškog partnera, koji bi garantovao i obezbijedio dugoročno i održivo rješenje za Rudnike boksita i ispunjenje zahtjeva zaposlenih ne bi mogao da se razmatra do trenutka završetka javnog oglasa za prodaju imovine stečajnog dužnika«, navedeno je u Informaciji.

Kako se dodaje, predlog trećeg zaključka, koji se odnosi na potrebu iznalaženja načina da se izmire sve zaostale obaveze prema zaposlenima u Rudnicima obuhvaćen je Zaključcima koje je Vlada usvojila na sjednici od 25. juna.

Vlada je na toj sjednici usvojila socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u Rudnicima boksita, koji kroz proces stečaja ostanu bez posla. Socijalni program usaglašen je sa obje sindikalne organizacije.

Prilikom razmatranja ovog predloga, ocijenjeno je da će se realizacijom socijalnog programa stvoriti uslovi da se, sa manjim brojem zaposlenih, povećavaju šanse za pronalaženje kupca imovine Rudnika boksita koji bi mogao nastaviti sa eksploatacijom boksita na tržišno održivim principima, čime bi se sačuvao taj dio privrede.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da isplati sredstva za otpremnine po spiskovima koje bude dostavilo Ministarstvo ekonomije i stečajni upravnik Rudnika.

Definisan je i rok za prijavljivanje za socijalni program - 1. decembar ove godine.

Vlada je zadužila Ministarstvo rada i socijalnog staranja da, u saradnji sa ministarstvima ekonomije i finansija, definiše model povezivanja radnog staža zaposlenih u Rudnicima boksita, do uvođenja stečaja u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom.

»Predlog četvrtog zaključka, koji se odnosi na obustavljanje pokretanja krivičnih prijava prema zaposlenima u Rudnicima boksita Nikšić u stečaju, zbog dešavanja tokom procesa, se ne nalazi u ingerencijama Vlade i na isti ne može uticati«, kazali su iz Vlade.

Nikšićka policija počela je prošle sedmice da poziva radnike Rudnika boksita na informativni razgovor povodom nedavne blokade saobraćajnice u Rubežama koja je trajala devet dana.

Rudari su 18. juna pokušali da sa teškom mehanizacijom odu na protest u Podgoricu, ali ih je policija, nakon šest probijenih blokada, u popodnevnim satima zaustavila u Rubežama.

Radnici su protest radikalizovali nezadovoljni što je Odbora povjerilaca odbio ponudu firme Neksan za kupovinu imovine preduzeća zbog niske cijene.

Protest je prekinut nakon što je Vlada usvojila Socijalni program, a ministar ekomonije Vladimir Kavarić najavio da će staž biti povezan po obračunatim, a ne minimalnim zaradama što se neće odnositi na tri ljetnja mjeseca kada su 2010. godine rudari protestvovali ispred upravne zgrade.

U Rudnicima boksitima stečaj je uveden u novembru 2013. godine, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona EUR, a potom je proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Od novembra 2013. godine raspisana su četiri oglasa za prodaju imovine ovog privrednog društva. Na pretposljednjem oglasu za prodaju imovine preduzeća određena je početna cijena 8,55 miliona EUR, što je 950 hiljada niže nego na prethodnom tenderu. Zainteresovani za kupovinu, pisane ponude, trebalo je da dostave Privrednom sudu do 20. aprila, ali se to nije dogodilo pa je tender proglašen neuspjelim.

Interesovanje za Boksite pokazano je na trećem tenderu, na kojem je početna cijena iznosila 9,5 miliona EUR, kada su dostavljene dvije ponude - mađarske kompanije Vagon impex i nikšićkog Neksana. Zbog određenih nepravilnosti, obje pristigle ponude proglašene su nevažećim.

Kompanija Neksan iz Nikšića, od juna prošle godine, organizovala je proizvodnju u Rudnicima na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Ugovor je obnovljen u januaru, prema kojem je kompanija Miodraga Davidovića, do 20. aprila, imala pravo da upravlja Rudnicima boksita uz obavezu da redovno izmiruje zarade zaposlenim radnicima.

Rudari, njih 312, od 21. aprila su, kada je propao četvrti tender, na prinudnim odmorima uz minimalnu nadoknadu od 193 EUR.

Krajem maja Neksan je ponudio 4,4 miliona EUR za kupovinu Rudnika boksita neposrednom pogodbom i 600 hiljada EUR na ime socijalnog programa za radnike kojima Vlada neće obezbijediti otpremnine.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupovini Boksita, Neksan je uslovio obezbjeđivanjem koncesija na rudnim nalazištima crvenog boksita na teritoriji Opštine Nikšić i potrebnih dozvola, koje bi mu omogućile da nesmetano obavlja proizvodnju.

Ministarstvo ekonomije je nedavno raspisalo tender za dodjelu koncesija za eksploataciju rude crvenog boksita na teritoriji Opštine Nikšić.

Portal Analitika